Post-tenta..

Hej och hå, det bloggas här idag. Mycket man hinner med såhär posttenta. Måste ju ändå berätta om besöket jag hade alldeles nyss eftersom det inte händer varje dag precis. Storebror hade vägen förbi storstan och hoppade in på lite fika. Dagen till ära hade jag gjort äppelpaj med vaniljsås som serverades med nybryggt kaffe. Alltid lika trevligt att sitta ner och prata, på småländska (!), och ta igen lite skvaller. Det gäller ju att uppdatera sig inför hemresan. =)

Om en stund ska jag bege mig på inflyttningsfest hos en av mina kursare. Smidigt värre eftersom hon flyttat in i samma hus som jag och det bara är att ta en trappa upp för att komma dit. Ska bli trevligt att bara sitta ner och prata lite även om vi inte kommer komma ifrån dagens ämne: tentan. Om det är någon som misstänker att vi läkarstudenter blir lite nördiga när vi umgås bara med varandra så kan jag bekräfta det: Vi blir nördiga och pratar mest om skolan. Men jag tror att de flesta människor, som gör samma saker på dagarna, oftast pratar om det när de träffas.

Nej, färdigbloggat för idag.

Den sjuka människan!

Ända sedan jag började på läkarprogrammet har vi läst om Den friska människan. Kurserna har därför med stor fantasi namngetts till Den friska människan 1, 2 och 3. I de kurserna har vi läst:
Cellbiologi -hur cellen fungerar
Biokemi -hur olika ämnen omsätts
Anatomi -kroppen struktur och namn på alla delar
Histologi -mikroanatomi, hur olika celler och vävnader ser ut
Fysiologi -kroppens funktioner

Givetvis har vi blandat in lite sjukdomar i de här ämnerna också. Ibland är det mycket lättare att förstå och komma ihåg om man har något att knyta an sin kunskap till. Men idag har jag gjort den sista tentan på DFM3 vilket betyder att jag är klar med hela Den friska människan.


Muskulus Sternocleidomastoideus -en av dagens tentafrågor

Ingen rast och ingen ro, imon startar Den sjuka människan. (Jag var ju i och för sig ledig hela eftermiddan.) Det ska vi läsa fram till jul nu och det är väl inte med jättemycket glädje jag ser fram emot att läsa Medicinsk och klinisk microbiologi, patologi och farmakologi. Men om jag tycker nu att det ska bli lite småtråkigt kanske jag blir positivt överraskad.

Känns iallafall kul att börja på ny kula och för att understryka det på riktigt har jag idag satt in alla papper från den gamla kursen pärmar. Ordning och reda ska det va, då mår människan bra. (Eller iallafall jag...)

Ojojoj...

...fyra dagar sen senaste inlägget. Tiden går fort verkar det som. Nu är snön borta iallafall och idag har det varit väldigt soligt fast kallt och blåsigt.

Vad har hänt sen sist då?
Ja, mest plugg har det blivit eftersom vi hade tenta idag. Det gick ganska bra tror jag, var några kluriga frågor, men det brukar det ju va. I lördags var jag iväg och passade barn igen. Det var sista gången för den här omgången men det är inte helt otroligt att jag letar mig ut till Helenelund igen. Det är så mysigt att få träffa härliga barn någon lördag då och då. En av mina barnvaktskollergor (tillika pappa till två av barnen) tyckte bestämt att det var barnläkare jag skulle bli. Vi får väl se det. I lördags var barnen lite griniga dock. Vi var nog någon för lite vuxen tror jag. 5 vuxna och 12 barn där de flesta av barnen bara var ca två år gamla var lite för få. Särskilt om man inte känner barnen.

Lördagskvällen fylldes med lite plugg och lite mys hemma. Det var ju Earth Hour och jag hade min egna här hemma även om jag fuskade med datorn. Fast det var ju bara lyset som skulle släckas.



Försökte ta en fin bild utan blixt, men det blev visst lite suddigt. Sämre kan man ha det en lördagkväll.

Igår bar det av till kyrkan som vanligt och för första gången sen jag började gå dit var det dop. Två personer skulle döpas, där det ena var en rullstolsbunden man och den andra hans personliga assistent som båda blivit kristna ganska nyligen. Jag har sett dem på gudstjänst några gånger men aldrig pratat med dem. Lite speciellt blev det dock eftersom det behövdes fler personer för att dopet skulle funka rent praktiskt. Först döptes assistenten och sen fick hon stå kvar i dopgraven och en till medhjälpare gå ner. Så med två extra personer plus pastorn lyckades de sänka ner mannen under vattenytan. Det var jättefint!

Revansch!

(Gissa hur många gånger jag fick skriva revansch innan jag stavade rätt...)

Idag har jag iallafall fått min revansch från förra veckans lågvattenmärke. På förmiddagen gick det nervpirrande praktiska provet i anatomi av stapeln. Jag skulle namnge en del strukturer och peka ut några andra. Sen skulle jag berätta 4 ställen på huvudet/halsen där man kunde mäta pulsen och namnge artärerna. Jag brukar ha lite svårt för att känna min egen puls i ansiktet men idag gick det bra. Kanske var pulsen lite högre än vanligt?

Hursomhelst gick provet kanonbra och jag var bara EN enda poäng ifrån max. 27 av 28 klämde jag till med. Det var bara en liten sketen Hypoglossusnerv som jag tog som Nervus Mandibularis. Värre saker har hänt och nu kommer jag aldrig att glömma det. Nu ska det laddas om och bli skriftligt prov i samma sak på måndag. Blir lite mer kliniska tillämpningar och så där men det ska jag nog hinna med att läsa in.

Hemgrupp ska det också hinnas med idag. Och ikväll är första gången som vi har hemgrupp med den nya, lilla gruppen. Ska bli kul och spännande.



Whiiii! Det är en bra dag idag. Solen skiner och jag är GLAD!

Och vad ska det stå här då?

Idag har varit en tentapluggdag. Var i skolan redan kl 8 för en halvtimmes bön tillsammans med de andra i Fokus och sen vid halv nio satte jag mig med alla mina anatomiska termer. Vid 5 gick jag hem nöjd över dagens prestation. Det är så vansinnigt många latinska ord som ska in i huvudet och helst stanna där. Nu har jag en dag kvar att läsa innan den praktiska examinationen och sen har jag helgen på mig till den skriftliga tentamen som är på måndag.

Det är en riktig vinter här i stan idag. Är ca -5 på tempen och snön ligger kvar. Vi får nog vänta på våren några veckor till. Ha varit ute och gått en runda och avslutade på Komsum där jag skulle panta några flaskor. När jag stod där och tryckte in mina flaskor kom det en kille och ställde sig bakom mig och väntade. Sen steg han fram och frågade vad det var för skillnad på de där två knapparna man ska trycka på för att få sitt kvittto. Numera kan man ju också skänka sin pant till bistånd. Jag fick, på engelska (Såklart!), beskriva skillnaden. Inte så lätt att förstå när allt står på svenska överallt.

Hursomhelst så skulle jag också köpa en liter mjölk eftersom det började tryta. Och det här var vad jag kom hem med.



Ett aningens annorlunda paket mot dem jag är van vid. Tanken är att det ska påminna om den mörka timmen som ska vara nu på lördag mellan 20.30 och 21.30 för att spara energi världen över. Det jag funderar på är om inte de svarta mjölkpaketen krävt med enegi att tillverka än de vanliga vita?

Så tar vi det en gång till...

Förra veckan fick vi riktig smak på våren och jag hade laddat nu under helgen för att ta fram cykeln, pumpa däcken och börja cykla till skolan igen. Men tji fick jag för såhär såg det ur när jag vaknade i morse:



Och den här bilden känns igen på något sätt, tror bestämt att den har figurerat i bloggen tidigare iår.

Det var förresten inte bara jag som vaknade här hemma imorse. Jenny kom sent igår och sov över. Det var mysigt även om besöket blev ganska kort. Vi hann iallafall med en frukost tillsammans.

Idag har det varit skola för hela slanten. Gick hem vid fyra-tiden och sprang en runda och nu har jag hunnit äta och fixa lite andra saker också. Har tänkt att plugga en stund till innan det är dags att sova.

Det kallas precision!

I onsdags fick jag reda på att jag hade klarat min neurologitenta och i torsdags var jag och hämtade den. Godkäntgränsen låg på 40 poäng. Jag hade just 40 poäng. Och jag har bestämt för mig att det kallas precision. Jag måste ju ha pluggat exakt så mycket som man behöver.

Nja, lite marginal är ju skönt att ha. Det roliga är att jag kommer på mig själv att fundera ut orsaker till varför det gick lite mindre bra den här gången. Jag var ju faktist sjuk ett tag under den kursen. Och under tentaveckan hade jag en massa möten att gå på som tog tid från pluggandet. Bara för att ge några exempel. Nej, jag får nog ta och skärpa till mig lite och plugga bättre till nästa tenta som är redan på torsdag. Då ska vi har praktisk examination i anatomi och nästa måndag är den den skriftliga examinationen.

Till kvällen väntas lite vänner på besök. Vi ska ha en trerätters knytmiddag. Någon tar med sig förrätt, en annan efterrätt och jag ska fixa varmrätten. Tror att det blir en kycklingpaj.

Annars har jag hunnit med melodikrysset och lite städning idag. Ska snart ge mig av till Ica och fylla på förråden. Men först ska jag följa skidskyttet till slut.

Goda nyheter!

Idag fick jag ett skönt besked: Godkänt på neurologi-tentan. Jag har inte varit så orolig men det är ändå skönt när man klarat det. Nästa vecka är det dags för nästa examination: Praktisk tentamen i anatomi

Ikväll har jag haft en massa KI-studenter på besök. Vi har pratat om vad vi ska göra i Fokus (KI:s kristna studenter) framöver. Och sen har vi fikat också såklart. Jag hade bakat lite halvt misslyckade Dumelkakor. De såg lite konstiga ut men smakade väldigt gott. Jag tror att de blev lite konstiga eftersom jag gjorde dem glutenfria.

Imorgon väntar hemgrupp som vanligt men ändå inte som vanligt. Vi ska nämligen dela våran 14 personer stora hemgrupp till två mindre. Jag tror att det är det bästa att göra även om man kommer sakna de andra jättemycket.

Kvällshumor!

Tillfällerna när jag skrattar högt för mig själv är ganska få men de inträffar alltid när jag surfar in på tjuvlyssnat.se. Det är en sida där de publicerar konversationer som utspelat sig på någon offentlig plats. Vem som helst kan skicka in historier som de hört. Kvällens bästa vad den här:

En man ~40 står vid paketinslagningen med sin son ~7. Pappan muttrar och suckar över paketet som han håller på att slå in.
Pappan: Men du, det här blir ju inte alls bra…
Sonen tittar oroligt på presenten och på pappan.
Sonen: Det är lugnt. Vi kan säga att det är jag som har gjort det.

Problem med identiteten?

Här kämpar man som bara den för att bli en sån där omtalad vitrockare och så drar dem in på självaste rocken. Målet för de senaste årens plugg. Själva kronan på verket.

Såhär skriver DN idag:



Bland mina få dagar ute bland patienter har ännu färre spenderats i en vit rock. Och om den vita rocken har funnits har den varit ett antal storlekar för stor. De verkar tro att vi blivande läkare är ganska stora. (Eller snarare män!)

Nja, skämt åsido så tror jag inte att den vita rocken kommer att försvinna än på ett tag. Och å andra sidan lägger jag inte ner en massa år av mitt liv på att bli läkare för att få spatsera runt i en vit rock. Då är det mycket mer spännande att få lyssna på hjärtan och lungor, som vi har tränat på idag.

Läs artikeln själv här.

Kakbak och andra roliga saker...

Känns som om det ofta blir en liten helgrapportering såhär på söndagen. Denna gången i form av en lista.

Barnpassning
Ica
Hamburgare
Telefonsamtal
Melodifestival
Spel
Sovmorgon
Kyrka
Kyrkfika
Löprunda
Middag
Kaffe
Telefonsamtal
Telefonsamtal
Kakbak
Telefonsamtal
Telefonsamtal

Givetvis har det hunnits med fler saker men allt kan ju inte nämnas här. Och för er som undrar hur min mobil mår så är det utmattad men nöjd. Den uppmärksamme kan också se att inget plugg har gjorts i helgen och det är hjärnan glad över, den behövde nämligen tid för återhämtning. Imorgon dras det igång igen som vanligt och under luppen denna veckan är buken och bäckenet. Det sista som ska närskådas innan det är dags för tenta igen.

Som vanligt vill jag önska alla er läsare en riktigt trevlig nästa vecka! Den här gången med ett härligt YouTubeklipp med någon som inte riktigt har koll på sitt fordon...


Redan Fredag?

Hej, vad veckan gick fort. Den hann bara starta innan den tog slut. Det har varit en väldigt trevlig vecka och nu ska det bli en om möjligt ännu trevligare helg. Imon ska jag iväg och passa barn igen. Bättre lördag kan man nästan inte få.

Idag slutade jag ganska tidigt och åkte in till stan för att fixa lite saker. Och på något konstigt sätt smög det med en fin skjorta med mig hem. Hur kunde det hända? Nåja, den var iallafall på rea.

På vägen hem hämtade jag ut mitt paket som hade kommit och i det låg ett stetoskop, en reflexhammare och en pupilllampa. För visst måste en riktig doktor ha ett eget stetoskop?

Satt med det om nacken ett tag och kände att det inte var helt lätt. Hur ska jag orka släpa runt på det?



Efter lite fredagsstäd kurrade magen och fredagen till ära blev det en spenatomelett med sallad till. Smaskigt värre...



Ser kanske lite mysko ut men smakade helt ok..

Nu ska jag spendera resten av fredagkvällen med Så ska det låta.

Pinsamt!

Dagens bloggämne skäms jag nästan för. Men jag bjuder på det. När jag klev innanför dörren idag efter drygt 10 timmar hemifrån så hittade jag något oväntat på mitt köksbord. Där stod nämligen det mjölkpaket som jag öppnade imorse. lagom surt! (I dubbel bemärkelse). Det var bara att traska iväg till konsum och köpa ett nytt så jag har något till gröten och kaffet imon.



Idag har jag varit på vårdcentralen och imon ska jag till sjukhuset i Huddinge och hälsa på min mentor. Det ska bli trevligt som alltid.

Skepp ohoj!

(Och jag vet något som inte kommer stå kvar på köksbordet imon...)

Välkommen tillbaka...

Det här var vad jag vaknade upp till idag:



Vi har sett den förut. Och innan dess. Vintersnön. Och idag kom den igen.

Med ett stort leende på läpparna säger jag: Välkommen tillbaka. (Not!)

Hade på radion en stund i morse och där varnade dem för fullt om köerna in i stan. Och om förseningar för de flesta bussarna. Att de här stockholmarna aldrig lär sig: Man skola icke köra fort när det är halt!

Måndagssysslor!

Vet inte riktigt vad jag ska skriva idag. Har varit i skolan som vanligt och började redan 8.30. Har vant mig vid att börja vid 9.00 och på morgonen är en halvtimma ganska mycket. Men jag vet att jag har det bra som inte behöver gå upp så tidigt. Kom från skolan ganska tidigt idag med och var ute och sprang en runda. Har börjat springa lite nu igen efter ett ganska långt uppehåll. Det var iaf skönt och kvällen fortsätter med springande eftersom jag tvättar och springer upp och ner till tvättstugan. Jag tycker att det är ganska mysigt där nere, att få stå och hänga tvätt och prata lite med mina grannar. Med betoning på lite. Det yttras inte särskilt många ord.

Oj, nu måste jag ner och tömma lite..



Så, nu hänger det sista i torkskåpet och jag kan sätta igång kvällen vikningsaktivitet. Sen apelsin, sen sova... God natt!

Tema: Indien

Denna helgen har definitivt varit den mest indiska i hela mitt liv. Igår var ju A och jag och såg Slumdog Millionare. den var riktigt bra även om den var ganska tung. Dem visar mycket från slummen och killen det handlar om harverkligen en tung uppväxt. Men jag kan verkligen rekommendera den. Vi toppade filmen med varsin kopp te hemma hos A.



Sen dröjde det bara några timmar till jag fick träffa henne igen i kyrkan idag. Det var en sån där gudstjänst som är fylld av hela livet. Både barnvälsignelse och parentation. Dessutom var det en amerikansk bikerpastor som predikade. Inte så mycket tema Indien där kanske men vi åt lunch på en indisk restaurang iallafall. Jag åt kyckling med ris och en sås med orientaliska kryddor. Supergott! Jag har inte ätit så mycket indiskt förut så det var kul att testa. I menyn hittade vi en maträtt som bestod av olika ingredienser beroende om man läste på svenska eller engelska. Kan bara säga att det inte var den vi valde. Efter det tog vi en kaffe på Sandy´s. Inte så indiskt, men ändå.



På senare tid har jag verkligen börjat att älska söndagar. Det är så skönt att få gå till kyrkan och träffa människor man tycker om och sen gå ut och äta en god middag och få lite söndagslyx. Mer söndag åt folket!

Samtidigt är det helt ok att börja en ny vecka. Ta tag i skolan igen och få lite ordning på tillvaron. Kanske är det förndringen som gör det, vem vill ha söndag hela veckan?

sammanfattning...

Hej och hå!
Här har det inte blivit något bloggat i veckan. Inte sen i måndags ser jag. På Karolinska blåser det som vanligt. Igår blev en barnläkare häktad misstänkt för dråp på en liten flicka. Läkaren anses ha dödat flickan när hon tog beslutet att avsluta respiratorbehandlingen. Hela situationen gör att jag får lite ont i magen. Vi i Sverige är världsbäst på att rädda för tidigt födda barn. Men någonstans kanske man måste dra en gräns när det inte är rimligt längre.

Veckan har varit fylld av en massa hals och huvud, det är nämligen det vi har studerat i skolan. Ibland blir man förundrad över alla dessa kärl och nerver som finns i kroppen. SÅ många? Och vem har kommit på att jag ska lära mig namnen på dem. Det har iallafall inte varit sådär vansinnigt intensivt så jag har hunnit andas lite också. Man är så lycklig när man kan ta en lördag ledigt och göra saker som man mår bra av.



Två gånger har jag hunnit träffa min hemgrupp. En gång i torsdags som vanligt och igår var vi hemma hos våran nygifta tjej och hennes man för att fira dem lite. Väldigt trevligt alltihop. Idag har jag varit iväg i kyrkan och passat barn på förmiddagen. famlijer fick komma dit, vi passade barnen och föräldrarna fick lyssna på föreläsning om att vara förälder. Barnen var väldigt snälla och satt ganska lugnt och lekte. Jag lyckades iallafall fylla på mitt "gosa med barn"-behov så det räcker ett tag. Iallafall till nästa lördag då det är dags igen.

Ikväll väntar bio med en kompis. Vi ska se Oscarsbelönade Slumdog Millionare. Den handlar om en kille från Bombay som är en fråga ifrån att vinna "Vem vill bli millionär?" när han arresteras misstänkt för fusk.



Tjo flöjt!

Min framtid...

Idag fick jag veta att det är Karolinska Sjukhuset i Solna som gäller för mig de närmaste ett och ett halvt åren. Hade turen att få lottnummer 4 av ca 120 och fick därför mitt 1:a handsval. Det betyder att jag kommer ha nära till skolan även fortsättningsvis och kan gå eller cykla dit.



Känns kanon!

Underbara söndag!

Jag känner mig så glad idag. Har sovit mycket i helgen och lyckats vila ut mig ordentligt. Imon har vi lite sovmorgon och börjar inte förren kl 10. Skönt! Vi ska läsa anatomi nu i fyra veckor. Det blir en blandning mellan föreläsningar, dissektioner och självstudier. Sen slutar kursen jag läser nu, Den friska människan 3 och då har vi läst klart Den friska människan och börjar istället Den sjuka människan som håller på under hela hösten också. Väldigt spännande!

Idag började dagen med att jag försov mig totalt. Skulle träffa några tjejer i stan för frukost kl 9 och vaknar när klockan står på 8:51. Stressar iväg som en galning och blev bara 15 min sen. Det var nog andra gången jag försov mig sådär grovt så jag kommer försent sen jag flyttade hit. Annars kan jag ibland sova lite längre än jag tänkt och få bråttom på morgonen men det drabbar ju bara mig. Vi åt iallafall frukost på Espresso House i stan och satt och pratade två timmar innan vi gick till kyrkan.



I kyrkan var det ju dags för medlemsintagning och vi var tio stycken som gick med. Alla fick varsin ros och det känns kanonbra. Jag är alltså numera medlem i Korskyrkan, Stockholm och inte Reftele Missionsförsamling.

Efter att kyrkfikat klarats av drog vi vidare till Corner som är ett mysigt lunchställe och åt lunch. För mig blev det en god sallad med gravad lax, bulgur och limekeso.

För att toppa denna söndag ytterligare tog jag en riktig långpromenad när jag kom hem. Jag klädde på mig massor av kläder för att inte frysa och gick Solna runt. Inte riktigt hela men ändå. Tog rundan om Ica på vägen hem och köpte lite choklad. Hörde samtidigt dagens roligaste citat:

En pojke (ca 4 år) är med sin mamma i affären. Han står vid Ben & Jerry's frysen och försöker öppna dörren. Ben & Jerrry's är en dyr men fantastiskt god glass.
-Mamma, jag får inte upp dörren.
-Nej, men det är för att det bara är för vuxna.

Trevlig nästa vecka på er!

RSS 2.0