En dag i kulverten...

Här kommer bloggens första dag i bilder. Jag har försökt att fota hela dagen, med mobilkameran dock, orkade inte släpa med den andra. Såklart har jag glömt några viktiga delar men jag fyller väl på med ord emellanåt.


08:19 Det var ett regnigt Karolinska som mötte mig idag och jag tog bussen istället för cykeln. När man dessutom ska hela vägen till sjukhuset och inte bara institutet är det helt klart värt det.


08:28 Väl inne fick vi fina pärmar med kursinformation. Jag hittade genast sidan som skvallrade om att det blir en Helsingforsresa i vår, med kursen i Klinisk Medicin som jag ska läsa då. Spännande!


08:38 Kursledningen skulle presentera sig och berätta om hur kursen skulle gå till. Såhär kan det gå när ett gäng läkare ska förstå sig på overheadapparaten. Kaos helt enkelt. Sånna här (säger man så?) tekniska saker brukar sluta med att någon av oss får komma fram och hjälpa till


09:01 Efter ett tag skulle vi få en rundvandring på sjukhuset, eller snarare under för det var i kulverten vi befann oss mesta tiden. Långa korridorer som ser likadana ut. Plötsligt hörs det ett pling och en sparkcykel vill förbi. Någonstans här nere finns en ställe där man hämtar ut kläder. Synd att alla korridorer ser likadana ut, annars kanske man kunde lärt sig hitta.


09:54 Väl tillbaka efter den långa promenaden fanns kaffe framdukat. De vet precis hur man ska få studenterna att gilla kursen =)


11:07 Här har jag tröttnat på information. Just nu förklarar de hur man ska använda de webbaserade fallen och att man ska trycka på "logga ut" när man är klar för att logga ut. Det hade jag ALDRIG kunnat lista ut själv.


14:46 Rast mellan två föreläsningar och jag förevigar stolpen med tillhörande växter som finns i salen. Amanuensen berättar att föreläsningssalen är K-märkt och att man därför inte får renovera den. Det rimmar dåligt med bra pedagogisk undervisning att inte kunna förändra salen man är i.


15:04 Jag drabbas av en enorm trötthet. Läraren är så sövande och mina få sovtimmar inatt gör sig påminda. Bilden jag lyckas ta på mig själv visar dessutom en dubbelhaka jag inte sett förut, vart kom den ifrån?


16:39 Vi är äntligen befriade. Får gå hem. Hämtar jackan i mitt nya skåp med mina nya kläder. Vit pyjamas och vit rock, inte så illa!

Kvällen spenderas med kylskåpspåfyllning på Ica, matlagning som resulterar i lunch för veckan och tvätt som gör att förråden av kläder fylls på en del. Imon ska jag tutorna igen dvs spendera en del av dagen med att dissikera. Eller det är ju inte jag som ska dissikera utan studenterna. Jag ska stå med händerna på ryggen och handleda dem. (Känner på mig att det inte riktigt kommer att bli så...)

Enda riktigt lediga helgen i höst!

Det är ALLTID lika skönt när tentan är över. Tycker själv att det gick ganska hyfsat och tror nog att det ska gå vägen. Efter att den var färdigskriven gick vi till ett café och åt lunch. Det var lite vemodigt faktisk eftersom vi inte ska läsa några fler kurser ihop som hel klass. Från och med måndag är vi uppdelade på 4 st sjukhus och blir då bara ca 30 st i varje klass. Jag ska vara på Karolinska Sjukhuset i Solna nu under hösten och hela nästa år. På måndag ska vi få introduktion hämta riktigt arbetskläder! Sen ska vi under 5 veckor framåt få lära oss hur man lyssnar, klämmer och pratar med patienter. Kul att äntligen få lite nytta av mitt stetoskop. Jag är så laddad att jag till och med lånade några böcker på biblioteket om patientkontakt att läsa i helgen.



Jag ska bara njuta så mycket jag kan av helgen, ta det lugnt och sova. Imon ska jag iofs bära flyttkartonger med en klasskompis men det är kul att umgås så länge vi kan.

Ha en skön fredag!

Bara en dag kvar..

Dagen lång har inneburit tentaplugg. Är så fruktansvärt mycket att lära sig och jag blir helt snurrit. På förmiddagen var det preparatförhör. Ett lungödem och ett seminom senare var jag godkänd. Skönt!

Imorgon väntar mera plugg, med ett litet inslag av tutor. Då ska vi... Nej, jag ska inte berätta vad vi ska göra, kan bli lite magstarkt kanske. Hursomhelst så ser jag mest fram emot fredag kl 13, då tentan är skriven och hösten första hellediga helg börjar. Eller, är det då man ska plugga till omtentan? (Ja, jag missade förra tenta med några få poäng. Grr!)

På tal om bilden i förra inlägget så tog jag det med min mobil, och modellen var inte så samarbetsvillig. Jag tror snarare att hon siktade in sig på tårta eller morfar..

Kanske är dags att sova om man ska orka imon med..

tisdag...

När jag väl kommit ifatt med bloggandet gäller det att hålla uppe farten. Idag har det varit skola som vanligt. Satt och kikade på celler i mikroskåp hela förmiddagen, har förhör på det imon. Man ska kunna säga varifrån de är tagna och vad diagnosen på sjukdomen heter, ex skivepitelcancer eller tuberculos. Inte det lättaste. Idag när jag satt och övade blandade jag ihop livmoderhalsen med matstrupen. Låter kanske helt knas men det ser faktiskt inte helt olikt ut i mikroskåp, iallafall inte när det är cancer i dem båda.

Hann med ett möte idag också, det var en massa folk som jobbar med olika terminer på läkarprogrammet som träffades. Vi pratade om integrering, hur man kan samordna det man lär ut på olika terminer, så att man inte lär ut samma sak flera gånger. Slutsatsen blev att man skulle bilda några små grupper, där man försökte samordna allt man lär ut om matsmältningen. Konstigt att man inte kommit på den idén tidigare? =)..

Nu är det vanligt kvällsplugg som gäller. Tog mig faktiskt tid att slänga ihop en kaka, det luktar så gott med nybakat. Skurna kolakakor blev det idag. Kanske något att ta med till fikasugna tentapluggande kursare imon?

Här i storstan är det höstigt värre och både vantar och mössa fodras på morgonens cykeltur till skolan.



Ha en fortsatt trevlig vecka!

Forts...

Blev visst aldrig av att jag skrev mer igårkväll. Hursomhelst så var jag hemma förre helgen. Han med en åktur i pappas nya lastbil (varje barns dröm?), träffa farmor och farfar, 5-årskalas hos Moa och Viktor, familjemiddag, kyrka, dop och lite annat. Söndag kväll åkte jag tillbaka och tåget var nästan i tid, vi var ca 15 min sena till Stockholm.

Förra veckan var det mycket i skolan som vanligt. Mycket föreläsningar, lite mikroskopering och en obduktion stod på schemat. Nu på fredag har vi tenta igen, och på onsdag ska jag ha ett förhör på det vi sett i mikroskopen. Alltså ganska fullt upp. Det är synd att man inte har mer tid för det är verkligen intressanta saker. Jag vet ju vad jag ska göra resten av kvällen iallafall.

I helgen blev det ganska mycket pluggat, men jag hann också med en lunch på stan med gamla goa vänner och en sväng ut till kidsen. Vi pratade om varför man ska gå till kyrkan och ett av barnen svarar med självklarhet i rösten: För att det är Sollentuna Kids! Har man lyckats med en aktivitet när det är självklart för barnen att gå dit? Var iallafall kul att höra.
Jag klädde ut mig till trädgårdsmästare och skötte om träden i kyrkan medan min kollega försökte bryta bort grenar. Och så pratade vi om varför man behöver bli vattnad och omskött. Sen när vi satt och pysslade berättade ett av barnen för mig precis vad den där trädgårdsmästaren hade gjort och sagt. Hon glömde bort (eller förstod inte) att det var jag. Barn är så bra på att leva sig in i saker.
Är ni nyfikna på vad vi brukar göra kan ni klicka er in på Helenelundskyrkans hemsida där det finns en liten film att titta på: http://www.helenelundskyrkan.se/

Idag har jag haft de sista föreläsningarna innan tentan och sen har jag varit tutor hela eftermiddagen, dvs hjälp till på dissektionerna med T3:orna. Det är väldigt roligt men man blir trött och torr i halsen av att stå och prata en hel eftermiddag. Sen dess har jag fått i mig en svampomelett och en kopp kaffe på det och nu ska det pluggas!

Avslutar med en bild på mitt kusinbarn som jag tog förra helgen. Det är väl ingen överdrift att säga att hon inte direkt var samarbetsvillig...


Söndag igen!

Jag är en väldigt dålig bloggare och nu har det gått alldeles för länge sen sist. Jag får väl presentera en snabb återblick.

Torsdag morgon gick tåget till Göteborg, jag satt och pluggade (nästan) hela vägen. Som vanligt var det lite problem med signalerna och när vi närmade oss Göteborg fick vi köra sakta för att en tjur gick väldigt nära spåret. För alla dessa stockholmare som satt på tåget var det nästan en exotisk upplevelse. En man som satt bakom mig berättade förvånat för passageraren bredvid sig om en händelse han varit med om i Småland en gång:

-Jag åkte tåg genom Småland och då fick vi köra sakta för att det var kor bredvid spåret. Och jag visste faktiskt inte att kossorna gick runt i skogen. Men det är väl så i Småland.


Haha, det var jätteroligt och jag var tvungen att skriva ner citatet på mobil för att jag inte skulle glömma der.

Mötet i Göteborg var givande och jag lärde mig väldigt mycket. Det var företrädare från alla Läkarprogram i Sverige som träffades och diskuterade olika frågor.

Lyx värre var det att jag fick hotellet betalt, vi bodde på SAS Radison Hotel precis vid centralstationen och jag hade badkar på mitt rum och var tvungen att ta ett bad när vi kom hem på kvällen. Superskönt!

Nu ska jag iväg till Sollentuna och kidsen, skriver mer sen.

Så var veckan slut?!

Redan onsdag och veckan går som vanligt för fort. Måndag spenderades i skolan som vanligt, med föreläsningar hela dagen och sen ett låångt möte på kvällen. De andra dagarna har jag såklart också varit i skolan, föreläsningar om en massa tumörer och idag hade vi en obduktion. Idag fick vi till skillnad från förra gången göra lite själva också, kanonkul. Ska dock bespara er från fler detaljer.

Igår tog jag och Jenny mat på stan och sen gick vi på bio. Vi såg en film om leukemi som hette Allt för min syster, tror jag. Den var inte sådär kanonbra med väldigt snyftig och lite eftertänksam.

Idag har det också blivit film, vi såg färdigt Män som hatar kvinnor eftersom det blev lite för sent senast. Den var bra men jag blir lite irriterad när det inte är exakt som i boken.

På tal om bok så har jag varit och hämtat en bok jag beställt på internet idag. Min hittills dyraste bok (890 kr) men det var helt klart värt det när den var på SVENSKA. Hör och häpna.



Den handlar om internmedicin, vi ska smygstarta lite med det i höst och sen ska vi hålla på med det hela nästa år. Kanonkul!

Nu är väskan packad och kylen halvtom, imon åker jag till Göteborg för ett möte om läkarutbildning och sen åker jag hem-hem över helgen. Söndag kväll kommer jag tillbaka hit.

Ha det så bra!

HELsöndag!

9.00 Frukost på EspressoHouse med mysiga tjejer. Latte och fralla.
10.00 Bre mackor till kyrkfikat, koka kaffe och fixa
11.00 Gudstjänst
12.15 Söndagsskolan är slut och barnen vill ha korv. Föräldrarna tar hellre kaffe och macka.
13.00 Fikat rullar på, jag tar en macka på stående fot.
14.00 Allt är undanröjt. Helenelund nästa. Hittar en basist som också ska dit.
14.15 Vi stannar på MAX och käkar
15.00 Helenelund: Förbereder och planerar inför dagens "Sollentuna Kids" (Helenelund ligger i Sollentuna)
15.45 Hälsar barnen välkomna. De får sin klädnypa med namn på.
16.15 Vi sjunger rörelsesånger och tävlar, och sen kommer reportern (jag) som idag träffar på Petrus
16.45 Jag går på skattjakt med de mindre barnen: Nästa ledtråd finns där det är riktigt kallt (Frysen) Skatten (klistermärken) hittas några minuter senare i ugnen.
17.30 Fika med barn, föräldrar och andra gudstjänstbesökare. Hembakta bullar såklart på Kanelbullens dag.
18.30 Film hemma hos ett par vänner som är med i Helenelundskyrkan.
21.30 Hemma efter en lång dag. Redo för en ny vecka. (Eller inte)

På fredag 20 över fem anländer mitt tåg till den lilla staden (samhället, byn) R!

Helg igen?

Sitter hemma och fredagspluggar lite. Förkylningen är här för att stanna, men då kan man ju sitta inomhus och snora i sin ensamhet och få lite gjort samtidigt. Det kändes ju lite som att jag hade helg i onsdags när jag var ledig och så kom det en helg till nu, helt plötsligt. Inte mig emot.

Igår började vi patologin, alltså läran om det sjuka. Massor av sjukdomar ska gås igenom och vi startade med mag-tarmproblem. Coloncancer är ingen ovanlig cancersjukdom och idag tittade vi hur det kan se ut i mikroskåp. Nästa vecka ska vi få hänga med på cytologi, dvs punktionsmottagning, där människor kommer och tar små biopsier från sina knölar och annat som är misstänkt cancer. Alla de som kommer dit är livrädda att det ska vara något farligt. Jag tycker nästan att det ska bli lite spännande. Mest blir jag glad över att vi kan göra så mycket, ta prover från minsta lilla sak och få reda på vad det är och att vi oftast kan göra något åt det.


Bilden visar coloncancer, eller adenocarcinom som det kallas på läkarspråk. Pilarna visar en frisk bit, med normala körtlar och stjärnorna visar var celler har börjat dela sig alldeles för mycket och fel sorts celler är på fel plats, dvs cancer.


Nu är även biljetterna hem över jul bokade och betalde. Alla pratar om att SJ är så dyrt, och det måste vara för att jag lyckas hitta alla de billiga biljetterna. Tex. åker jag ner till Småland för 284 kr (Ganska dyrt, men då är det dagarna innan jul) och tillbaka till Stockholm för 95 kr, billigare än så blir det inte.

Ha en trevlig helt på er allihopa!

RSS 2.0