Mörkt i vårnatten

För drygt en timme sen gick strömmen.



Då får man borsta tänderna i skenet av stearinljus



Och läsa en bra bok med ljus på nattduksbordet.

Strömmen var borta i ca en timme och sen var det roliga slut. Tillbaks till det vanliga.

Soligaste helgen ever!

Jag tror att ni precis som jag har haft en otroligt solig helg. Det är fortfarande 22 grader nu fastän klockan nästan är nio. Gårdagen spenderades med sol, plugg och sol. Mest sol faktiskt.



Vi låg utanför skolan och hade det kanon. Rätt var det var kom en väktare och sa att en demonstration med djurrättsaktivister strax skulle komma förbi. Spännande, tänkte vi och började vänta. Men det kom aldrig några. Vi hörde dem på avstånd men de måste ha tagit en annan väg, för förbi oss kom det aldrig några.



Senare mötte jag upp några vänner inne i stan. Vi åkte till Stadion och kollade på målgången av Stockholm Maraton. Många (svettiga) glada människor kom i mål. Trots värmen. Sen gick vi till Humlegården och grillade. Och sen kaffe på ett café. Sämre lördag kan man ha.

Idag har jag hunnit med en frukost på stan och sen direkt till gudstjänst i kyrkan. Kanske den sista innan sommaren? Sen kom ett gäng Reftelebor på besök. Vi åt lunch och tog sen en promenad i solen. Men det var alldeles för varmt i solen så vi höll oss i skuggan.

Kvällen har spenderats på en filt i solen med telefonen i örat. Och med en bra bok.

Imon ska jag starta veckan med Relax på ett lyxbad här i stan. Det är nog den starten man behöver på den sista veckan i skolan. Har bara en lab, en gruppuppgift och en tenta kvar. Jippi!

Det vankas semester..

Bara en vecka kvar i skolan och det är fantastiskt skönt. Då har jag gjort färdigt min tredje termin och sen till hösten börjar jag termin 4. Och vilken start det blir! De första dagarna i september ska jag nämligen åka på en konferans som handlar om medicinsk pedagogik. Det ska bli jättespännande. Och sen är det ju inte helt fel att konferansen äger rum i Malaga i Spanien. Vi är fem studenter som ska åka och sen är det ett gäng lärare som också ska med. Vi får resa, hotel och konferansavgiften betald. Och om vi vill får vi åka ner några dagar tidigare och sola och bada. Studentlivet är inte så fattigt ändå.



Imon väntar lite plugg igen men vi ska sitta på en fin gräsmatta någonstans och lapa sol samtidigt. Skönt!

Övning ger färdighet!



Jag gjorde det på 29 min! Och detta trots att jag fick gå lite i början eftersom det blev för mycket folk. Är glad och stolt över min bravad. Vi var alla rörande överens om att vi ska göra det här nästa år igen. Det blir så mysigt när man kan sitta efteråt och äta picknick tillsammans.

Men sen undrar jag ju vad som hände? Jag bestmde mig för att starta i gruppen Jogga fort. Det skulle passa bra om man sprang på 29-31 min, vilket jag gjorde. Annars kan man starta i Tävla, Springa fort eller Springa som alla startade innan min grupp. Eller i Jogga, Lunka eller Strosa som startade efter mig. Redan efter ett litet tag blev det tvärstopp för oss som ville springa för att dem som startat före oss gick. Jag sprang förbi HUR MÅNGA SOM HELST som startat före mig i Springa-grupperna men som ändå gick runt. Det är inte annat än att man blir lite irriterad. Jag som ville springa på så jag kunde se hur fort jag kunde springa. Nästa år ska jag allt starta längre fram.

Nog med bitterhet och fram med en skön dusch istället. Och sen sover man gott inatt. På tal om natt så resulterade förra natten i två biljetter till Sthlm för 95 kr styck. Inte illa!

Dagens sanning!

Jag vet inte om man ska skämmas eller vara stolt. Gråta eller skratta. Jag väljer det senare i båda fallen. För det är i den andan jag är uppväxt, det är där jag känner mig hemma även om jag inte tillhör Allians längre.

Dagens reporter David Wingren prickar verkligen rätt. Det här stämmer så väl att man ryser.

1. I få andra församlingar hittar man så många idella ledare som i Allians. På UV-läger ett år var vi lika många barn som vuxna. Och det berodde inte på att det var få barn.

2. Unga? Javisst. En tredjedel av min gamla hemförsamling är under 30 år. Återväxten är det inget fel på.

3. Ja, vi är nog öppna och glada.

4. Och självklart är vi smålänningar. Någonstans djupt där inne iallafall. Och då är det inte del småländska snålheten som dominerar utan den självklara småsamhällerliga enkelheten.

Och även om EFK är mitt nya "hemma" så kommer Allians alltid vara hemma på ett speciellt sätt. Kanske kan jag lyckas smyga in lite härlig alliansstämning i EFK också?

Oväntat.

Jag är visst trendig.

Iallafall enligt den här artikeln!

Det är så man vänder en töntgrej till en innegrej.

Hur svårt kan det va?

Idag var jag på jakt efter säkerhetsnålar. En lätt match tänkte jag, cyklade bort till Solna centrum och stövlade in. Första anhalten var Claes Ohlsson. Ett säkert kort. Men nej, de hade då inga säkerhetsnålar. Gick vidare, och kom på att Järnia, de brukar ha allt. Men inte heller de hade det jag idag eftersökte. Gick ner till Ica och passade på att handla bananer också, men några säkerhetsnålar hade de inte. Gick vidare och såg Hemtex och tänkte att nu är det klart! Givetvis finns det nålar på Hemtex. Men man ska antagligen inte sy sina gardiner själv längre för de hade inga sortes nålar. Mitt hopp, sådär en minut innan stängning som klockan hunnit bli under allt mitt letade, var Åhlens. De brukar ha det mesta och såklart hittade jag mina efterlängtade säkerhetsnålar. Nu kan jag nåla fast min nummerlapp imon och kuta för fulla muggar. Målet är att slå tiden jag hade förra gången (för typ 10 år sen) som var 39 min. Och jag tror att jag kommer klara det. Nu ska väskan packas och allt göras iordning innan det är dags att sova. En tidig kväll vore skönt.

Just de ja, det är en SJ-boka kväll ikväll. Vilket betyder att jag ska vara vaken till 00.00 och boka de allra billigaste biljetterna som finna på SJ. Hej sovmorgon imon! Tur att jag inte börjar förren efter lunch.

Ingen bild idag, jag orkar inte. Ni får kika ut genom era egna fönster och se hur fint det är på träden.

10 dagar kvar i skolan.. Jippi!

Det har varit en underbar långhelg. Hela fredagen ägnade jag åt att tvätta och städa. Gjorde en sån där grovstädning som tog en hel dag trots att jag inte har så stor yta. Jag hann också med att äta äppelpaj och vaniljsås hos en klasskompis som bor i samma hus som jag.

Igår var jag inne i stan en stund och gick i affärerna. Det var ett tag sen jag gjorde det. Konstigt nog blir det inte av hur nära man än bor. På kvällen kom Jenny, vi åt hemmalagad pizza innan vi stack in till kyrkan.


Här är en smygtitt på den utomordentligt söta kjolen jag köpte.

Idag har jag också varit i kyrkan och efter det blev det en lunch i en park: Ett vanligt inslag på mina söndagar. Nu ska det bli lite plugg ikväll så att jag är redo för morgondagen.

Nu är det bara tio dagar kvar i skolan innan jag tar ett långt och välförtjänt (!) sommarlov.

Idag blir det bilderblogg!



Var först på besök hos Jenny och hennes fina skola som ligger vid vattnet. En promenad och lite lunch blev det. Efter att ha stått och väntat på bussar som inte kom så hamnade vi tillslut uppe på Fåfängan.



Fantastiskt vackert!



Och med kaffe och glass i handen satt vi och beundrade den staden som är vårt hem. Jag hade för mig att man kunde äta mjukglass här men det serveras iallafall inte längre. Kom på att det nog är tio år sen jag var där senast.



Rakt mittemot hittar man Djurgården och Gröna Lund. I hamnen låg ett stort lyxfartyg.

Sedan begav jag mig iväg på hemgrupp som denna dag hölls inne i stan på ett studentboende. God pastasallad, glass och fina vänner!



Dubbelhelg (I like!)

Huhh.. Det borde vara förbjudet att schemalägga 7 föreläsningar dagen innan en långhelg. Vi hade inte ens återhämtat oss från tentan häromdan. Det trycks lite godis i rasterna för att orka. Jag tittar åt vänster och ser tre kompisar sova. Jag tittar åt vänster och ser M nicka till. När sen den sista föreläsningen går mot sitt slut och klockan har passerat 4 säger föreläsaren: Nej, nu orkar jag inte mer. Blir ni ledsna om ni får läsa in de sista sidorna själva? Jag lovar att inte fråga om det på tentan. Och då hade han ändå bara föreläst på eftermiddagen.
Det är ingen som protesterar utan han får istället en varm applåd som tack för befrielsen. Numera kan jag höra nästan exakt vad klassen tycker om föreläsaren genom att lyssna på applåden. Dagens var bland de bättre. Utan honom hade eftermiddagen blivit ännu segare. Det är inte hans fel att G-protein kopplade receptorer inte är mer spännande.

Äntligen långhelg!

På vägen hem svängde jag förbi mataffären. Hann också in på Stadium och skaffade mig en billig livförsäkring. Cykelhjälm. 250 kr fattigare och ett helt huvud rikare. När matkassarna var fyllda lastade jag allt på cykeln och trampade hemmåt. jag var så trött att jag glömde sätta på mig hjälmen utan hade den i kassen på pakethållaren istället.


Så här snygg kommer jag vara i trafiken framöver

Väl hemma har jag hunnit duscha, äta lite mat och invigt min espressobryggare jag fick av några härliga vänner för några veckor sen. Som tack för bröllopsfixeri. Jag hade också inhandlat extra god mjölk att ha i kaffet så en riktigt god latte blev det. Faktiskt lika god som den där dyra jag drack på café igår.


Ungefär såhär ser den ut...

Imon väntar goda vänner hela dan med mycket mys. Vi hoppas på bra väder så vi kan ha picknick. Bland annat är ett besök på Fåfängan inplanerat. Jag har inte varit där sen jag var liten så det ska verkligen bli roligt. Nu tror jag kvällen ska sluta med ett avsnitt ur Skärgårdsdoktorn. Det var längesen.

Mums!

Hela förmiddagen spenderade jag med de härliga rumänierna som var på besök. Vi pratade om hur läkarutbildningen är där och jämförde med vår här. De beklagade sig över att studenterna inte svarar på utvärderingarna. Och sen sa dem att de brukar ha sådär 100 frågor på varje. Då skulle jag inte heller svarat. Kanske borde införa lite svenskt lagom där.

När man hänger med på de här dagarna med lärarna och missar värdefull pluggtid så får man iallafall en belöning: Lyxlunch. Idag var vi på Svartta Räfven. Vi fick förrättsbuffe och sen en supergod sallad med någon köttbit till. Kanongott.


Svarta Räfven -KI:s fakultetsklubb. Här hänger alla tidigare rektorer på väggen.

De frågade förra veckan om jag ville följa med till Gondolen och äta middag med sällskapet ikväll. Jag kände att det hade varit lite mycket så jag tackade nej. Och när jag var och fikade med lite klasskompisar i eftermiddags så blev de häpna när jag sa att jag tackat nej: Gondolen? Det säger man inte nej till!

Googlade mig in på deras hemsida och såg att en middag kostade nästan 500. Usch, så mycket pengar.

Men jag ångrar mig inte. Lite självbetald fika med goda vänner slår finmiddag med okända. Och hade jag varit där hade jag inte fått dethär till kvällsmat:


Pannkakor: Får mig att tänka på måndagar och barnkörsövning. Pappa brukade laga pannkakor till oss då.

Ännu fler sötingar...



Idag fick jag två små fina söta och otroligt behändiga böcker. Bara till mig. Och helt gratis. Sponsrade såklart. 1236 +3032 sidor att läsa. Fantastiskt!

Välkommen in i läkemedelsbranchens förlovade Gratis och Mutor-land!

Kolla vilken söt släkting jag fått!



Och tänk att hon och morfars far får dela födelsedag!

Visst glänser det?



Min överskottsenergi räckte till att skrubba köket. Ordentligt. Och välbehövligt.

"Det är över nu..."

Känslan när saker och ting (tex. tenta) är över är alltid lika befriande. Även om man suttit och pluggat flera dar i sträck är det som om man får lite mer energi av att bördan lyfts från axlarna och man kan göra det man vill istället för sånt man måste. Och konstigt nog är det jag vill göra tex. att röja bland alla papper som vuxit på hög de senaste månaderna. Och att rensa i kylskåpet och skrubba köket. Lovely!

Men befrielsen är dock kortvarig, imon börjar nästa kurs: Farmakologi. Dock är kursen bara på 12 dagar så jag ska väl överleva.

Imon väntar en annan spännande händelse. Jag ska, tillsammans med ett gäng lärare på läkarprogrammet, träffa en rumänsk delegation. De jobbar på ett medicinskt universitet i Rumänien och vill se hur vi gör här i Sverige. Jag ska vara där för att berätta om hur vi studenter är engagerade i undervisningen. Ibland undrar jag hur jag hamnar i alla dessa situationer...

Nej, fram med trasan!

Usch och fy och blä!

När jag tittar lite mer noggrannt i min almanacka ser jag att det faktiskt bara är tre veckor kvar innan terminen är slut. Du har helt rätt, mamma.

Gårdagskvällen var otroligt trevlig. En hel del människor jag redan kände och några som jag aldrig träffat innan. När jag kom hem sent igår och loggade in på Facebook så fanns där redan bilder från kvällen. Snacka om snabb uppdatering.

För några timmar sen vaknade jag med en konstig lukt i näsan. Det luktade precis som sån där rökt julkorv. Inte Onsalas vanliga utan en lite mer stark. Jag kikade ut genom fönstret men såg inget direkt som brann. Sen läste jag på DN att det visst brann på någon soptipp i Täby och att röken spridit sig över hela Stockholm. Tur att jag får stanna inne och plugga hela dagen. =) Fast det luktar ju korv inne hos mig också så det kanske inte hjälper. Får ta till kaffe istället!

Lördag: Sol och plugg!

Här skiner solen idag och trots det är det inte så kanonvarmt. Jag satt ute en stund innan och blev faktiskt lite kall om tårna. Det var iallafall skönt för ansiktet att få lite sol och för hjärnan att få lite ny energi. Tentan på måndag närmar sig och jag har suttit praktiskt taget hela dan med alla de konstiga cellerna i vår kropp som inte fungerar som de ska. Om ett tag är det dags att bege sig till kvällens tillställning nämligen en fest för de två nyförlovade. (Alltså ett par, inte två).



Imon ska jag plugga på förmiddagen och sen åka ut till Helenelund och gå på gudstjänt på eftermiddagen. Tänkte passa på att åka ut dit en gång innan sommaren.

Nu är det bara fyra veckor kvar till Småland och sommarjobb och sommarlov. Ska bli riktigt skönt och härligt.

Dagens tips!

Bloggen haltar visst lite såhär på försommaren. Lite mycket grill i parker, möten på campus, tutorering i dissektionssalen och tentaläsning för att bloggen ska leva helt.

Idag kommer bara ett tips. En dokumentär om en fantastisk man som gjort mycket för den globala hälsan.

Den heter Roslings värld.

Väl värd att se. Och den får mig att se fram emot den kurs i Global hälsa som jag vill läsa. Kanske redan nästa vår.

1, 2 och 3...

Söndag kväll igen och jag sitter och laddar för ny vecka genom att läsa in lite gamla kunskaper om benet och alla dess delar. Imon ska jag "tutora" igen och då gäller det att kunna en del. Här i stan har vi drabbats av ett litet försenat aprilväder i helgen. Mycket sol med lite skurar emellan. Det var ändå så mycket uppehåll att vi lyckades äta lunch ute i en park idag. Gick in på ett café och köpte sallad och åt ute på gräset. Resterna gjorde jag till kvällsmat.

Annars är det lite av överraskningarnas dag idag. Överraskning nr 1 kom när Linnéa messade mig på morgonen och sa att hon kom idag. Jag hade glömt att vi bokat upp eftermiddagen för lite gemenskapstid när hon ännu var i stan. Hon mötte upp mig i kyrkan och vi fikade där innan vi drog vidare till parken. När jag kom till kyrkan kom överraskning nr 2. A och E, som är med i min hemgrupp,  hade slagit till och förlovat sig igår. Väldigt rolig nyhet. Överraskning nr 3 kom när vi lämnat parken eftersom det regnade och istället begett oss in på MacDonalds och en fd Reftelebo dyker upp där. Ända sen jag flyttade hit har jag aldrig stött på Erik någonstans på stan med idag hände det.

Måste ju berätta om tantfikat i fredags. Jag åkte ut till kl 13 och åkte därifrån vid 16. Man hinner fika ganska mycket på 3 timmar. Vi pratade massor av gamla minnen och var ute och gick en lång promenad. Fantastiskt trevligt var det iallafall och det var nog inte sista gången jag åker dit..

Skepp ohoj!

Mmm...



Kaffe och nybakad bulle. Inget dåligt fredagsfika.

Trevliga papper i brevlådan...

Som vanligt springer dagarna iväg utan att jag själv hinner med. Idag har det varit relativt lugnt ändå och snart ska jag åka iväg söder om stan på hemgrupp. En bit tunnelbana och en bit pendeltåg så är man framme.

Fick ett trevligt brev från CSN idag att de har skrivit av mitt lån med 8200 kr. När man har läst på folkhögskola och sen läser på högskola har man rätt att skriva av halva lånen. Totalt kommer det att bli 24000 på tre år. Inte så illa.

Imorgon är jag, hör och häpna, ledig. Eller inte riktigt ledig, jag har ganska mycket att göra, men jag har inget schemalagt. Det har nästan inte hänt sen jag började för snart ett och ett halvt år sen. Min lediga dag ska jag fira genom att åka ut till Hässelby och hälsa på en av min mormors väninnor som jag träffade när jag var liten. Ska bli kul att få prata med henne igen. Lite mysigt tantfika helt enkelt.

Cykeln är något som använts flitigt den senaste veckan och det är liksom så mysigt att cykla. Och sen kommer man ganska långt på relativt kort tid också.

Nehe, dags att bege sig hemifrån kanske?

Helgen och mer därtill..

Kanske är dags för en liten uppdatering. Rätt vad det är så går bara dagarna och man glömmer bort bloggen.

Lör-Sön tog jag bussen ner till Linköping för att hälsa på mina vänner S och D som bor där. Vi var ett gäng som fick ett härligt dygn tillsammans med megamysigt fika, sightseeing i stan, pizzabak, kolasås, lite volleyboll och ännu mera fika. Det var väldigt skönt att komma ifrån denhär staden ett tag och se något annat. Kvalitetstid helt enkelt.

Jag kom tillbaka igår eftermiddag och nu är det plugg som gäller igen. Har ganska massiva veckor framför mig. Imorgon går starten för dissektionerna där jag ska vara tutor. Jag ska handleda de studenter som går en termin under mig dvs termin 2. Det ska bli väldigt kul och den största vinsten är att jag själv får repetera det som jag gjorde förra terminen. Vi är några tutorer som har delat upp passen och jag fick det första och ska vara i den där salen i 6 timmar. Vi får faktiskt lön för den tiden vi är där, minst 125 kr i timmen har jag hört. Inte så illa.

Innan tutorgrejen börjar ska jag hinna med mitt livs första obduktion. Vi har en demostration på förmiddagen där vi ska få vara med och titta. Det ska bli väldigt spännande att se hur det ser ut när man inte har preparerat någonting innan. En obduktion är som en skattjakt där man ska ta reda på vad dödsorsaken var. Nästan lika spännande som i Beck.

Jag ska bespara er fler detajer om vad jag håller på med, inser att det blir lite magstarkt ibland.

Idag damp mitt sommarschema ner i brevlådan och det såg bra ut. Lagom mycket jobb och lagom mycket ledigt. Kul att man kan börja planera lite.

Funderar på vad det ska bli för bild idag...



Får bli på temat löpning eftersom jag hann med en runda i spåret idag. Vet inte var det var med mig men det kändes så lätt, som om jag hittade krafter jag inte haft innan. Kanske var den där träningsvärken förra veckan som gjorde nytta? Bådar iallafall gott inför vårruset om tre veckor som jag ska springa tillsammans med ett gäng från skolan...

Dagens..



lunch bestod av Fisk- och Rotfruktssoppa med creme fraiche och Räkosttoast. Inte alls dumt.

Surt!

Vaknar av att mamma ringer
+
Går upp och sätter på kaffe
+
Häller upp det i en kopp
+
Tar fram mjölken
+
Häller i koppen, men det är bara klumpar som kommer ut...
=
En hel god kopp kaffe förstörs av min sura mjölk. Tur att jag gjort lite extra.

Come on: Stay alive!

Redan min första termin fick jag lära mig HLR, Hjärt och LungRäddning. Jag fick ju tillochmed ta mer mig MiniAnne hem. Hon står här i garderoben och har väl ärligt talat inte varit framme så många gånger sen dess.

Men häromdagen såg jag någonting som kan hjälpa till att hålla takten när man ger HLR. Man har helt enkelt Bee Gees-låten Stayin' alive i huvudet under tiden och då gör man bröstkompressionerna i helt rätt takt. Se själva



Och det kan väl inte var en slump att det är just låten Stayin' alive man använder när man försöker hålla liv i någon.



Dags att ta fram MiniAnne och prova kanske?

Glad vår!

Valborg spenderades delvis med grill på ett tak vid Vasaparken inne i stan. Det var trevligt folk, god mat och skön sol. Framåt kvällen blev det ganska kallt och vi bestämde oss för att leta upp något Valborgmässofirande och kanske till och med en eld. Rykten sa att det fanns på Riddarholmen och via Sergelstorg, där smålänningarna duggade tätt, tog vi oss ut till Skeppsholmen. För visst ligger Riddarholmen utanför Skeppsholmen? Det var några i gruppen rörande överens om. Vi gick dit men halvvägs ut på skeppsholmen kommer vi fram till att Riddanholmen inte alls ligger där utan vid Gamla stan.

Det var bara att vända om och ta sig över till Gamla stan, förbi slottet och se över till Riddarholmen. Och där fanns det ju en brasa!


(Bild frå dn.se)

Vi hörde lite av talet, men högtalarna var allt för dåliga. Det sas att det var Thomas Bodström som höll tal men isåfall har han blivit lite feminin på sistone. Och sen hade ju människor i vårt gäng haft fel innan idag.

Efter några försök att fika på caféer som skulle stänga åkte vi tillbaka till lägenheten vid Vasaparken och fikade. Slutet gott allting gott.

Glad vår!

RSS 2.0