Intensiv dag

Måndagar är sköna på det sättet att man kan ta nya tag och börja lite på nytt. När jag gick till skolan idag kände jag att jag inte riktigt hunnit att förbereda mig inför dagens föreläsningar men det gick bra ändå och i eftermiddags lyste flitens lampa ordentligt. Satt i biblioteket tills klockan var över sex. Nu har jag hunnit hem och ta igen mig och äta lite och nu ska det bara packas lite med så jag kan åka hem imorgon. 15.20 går mitt tåg och det ska bli kul att återse landsbygden igen.

Målet med kvällen är att lägga mig tidigt. Får väl se hur det går med det..

Massa bekanta ansikten

I helgen har jag träffat:

1. Hela Aneby ungdomskör
2. Fem gamla Livskraftare
3. Nya vänner

Inte illa va?


PS. Dessutom var Carola på samma gudstjänst som jag idag. Slå den om ni kan! DS.

Vad är normalt egentligen?

Lördag igen och jag sitter och löser melodikrysset, fast det går inget vidare.

Igår var vi ett gäng av mina kursare ute på stan och firade en 30-årsdag. Vi var på Vapiano och åt italiensk mat. Det var kanongott men det hände en väldigt rolig grej. När jag nästan ätit upp hittade jag en plastbit i min mat. Den var inte så stor men den hade liksom smält lite i min mat. Jag nämnde detta för en servitör som gick förbi och han sa världens bästa kommentar:

-That´s nothing to worry about. It´s normal!

Sen förklarade han att plasten kom från den lilla plastlådan som pastan förvaras i och att det händer lite nu och då. Det är väl en sak att det händer ibland men han behöver väl inte säga att det är normalt. Jag överlevde och kommer nog att äta där fler gånger men det hela var ganska komiskt.

På tal om normalt så skulle jag gå hem till A häromdagen. På vägen dit passerade jag Råsunda och jag insåg ganska snabbt att det inte bara är match ikväll utan derby mellan AIK och Djurgården. En och en halv timma innan matchen började var det fullt drag utanför och pubarna runtomkring var fulla av människor.

image38

När vi var hemma hos A sen kunde vi följa vad som hände i matchen bara genom att ha balkongdörren lite öppen. Kampsångerna hördes lång väg. När jag och några till gick mot tunnelbanan och passerade Råsunda igen så var det mitt i andra halvlek ungefär och poliserna hade samlats utanför. Det var ungefär 15 minibussar med 10 poliser i varje och man kan bara spekulera i vad det kostar.

När jag var hemma sen såg jag att ca 20 personer hade gripits för bland annat misshandel. Och så stod det att detta var en helt normal kväll.

(Ungefär här försvann allt jag skrivit och jag fick skriva om allt)

Nu är iallafall melodikrysset slut och jag lyckades med hjälp av Wikipedia att lösa det. Tur att något är normalt den här veckan...

Snacka om kaos

Idag när jag gick hem från skolan vid halv tre tiden så stod trafiken på Essingeladen helt stilla. Folk hade tigit ur sina bilar för att vara ute i värmen. Längre ner på E4:an hade nämligen en lastbil kört in i någon pelare. När jag var ute och gick senare, då var nog klockan nästan halv sex, då var det fortfarande helt tjockt med bilar inne i Solna.

Jag säger bara en sak: Ställ bilen hemma och ta tunnelbanan!

Det har i alla fall varit världens bästa väder idag och efter vår redovisning på förmiddagen satt vi ute i solen och drack kaffe och åt hembakade kakor. Det var kanonskönt. Och redovisningen gick jättebra, den blev lite lång bara. Vi hade fått en timme och vi höll nästan på i en och en halv. Men då avbröt vår handledare lite ibland med.

image37

Just nu: Väntar jag på att tvättmaskinen ska bli färdig...

Världen är så liten..

Idag har jag varit på fika med Fokus. Det är den kristna skolgruppen på KI. Vi är inte så många men hoppas att kunna hitta på bra saker ändå. men det är i sådana sällskap som man inser vad liten frikyrkovärlden är egentligen.
Vi var nio där idag. Fyra av oss har våra rötter i Alliansmissionen nere i Småland. Ytterligare tre kommer från Småland men mer Oskarshamn/Kalmar. En av dem har varit på samma bröllop som jag förra året och en annan känner en hel del av mina vänner. En av de två "andra" har två bröder som jag känner. Och hennes man och jag montrade bredvid varandra på Gullbrannafestivalen i somras.

Ibland undrar man om det finns några kristna som man inte känner eller har en koppling till. Och det är inte konstigt att vi snöar in oss i kyrkan och bara umgås med varandra. Det är ju så fantastiskt trevligt.

Annars har jag ägnat de senaste dagarna åt kolesterol. Intressant men komplext. De är svårt att få grepp om eftersom forskningen säger så mycket olika. Imorgon ska vi redovisa vårat projekt för vår handledare. Efter det ska vi fira med en kaka som just nu står i min ugn. Är det fint väder kan vi nog sitta ute i gräset.

I helgen firades farmor ordentligt med släktmiddag. En helg går så fort när man är hemma så det hanns inte med så mycket mer. Får väl försöka hinna lite mer nästa helg för då är jag ju hemma lite längre.

Nehe, nu är kakan snart färdig, det luktar i alla fall så!

Fullt upp

Måste plugga -hinner inte skriva...

Ärtsoppa och pannkakor!

Veckan går fort och torsdagen har firats med ärtsoppa och pannkakor. Det finns två orsaker till att det blev just denna matsedel idag.

1. Jag orkade inte laga lunchlåda igår och ärtsoppekorven låg färdig i frysen
2. Jag hade två ägg vars datum gick ut i måndags, de behövdes göras åt helt enkelt

Så kan det gå när man bestämmer vilken mat man skall äta.

Sitter hemma coh försöker få en massa gjort. Har fyra artiklar som ska vara färdiglästa imon och det är ingen lättuggad text precis. Men kämpar man så klarar man det. Vi har precis startat ett projektarbete som ska redovisas på onsdag nästa vecka och det handlar om kolesterol. Borde vi äta kolesterol? Hur mycket i så fall? Hur äter man det goda kolesterolet utan att få i sig det onda? På onsdag vet jag.

Igår hade vi etikdag där vi diskuterade diverse etiska dilemman. Många handlade om man skulle berätta för patienter exakt hur sjuka de var. I ett exempel (som faktiskt hade hänt i verkligheten) var det en 70-årig man som hade en obotlig cancer. Men han själv trodde att den kunde botas och frun, som var fullt medveten om att den var obotlig, föreslog att man skulle låtsasbehandla mannen så att han kunde få ha hoppet kvar. Läkaren gick med på detta och mannen behandlades med koksaltsdropp och dog ett tag senare. Vi funderade en stund men kom nog ändå fram till att mannen hade rätt att veta.

Senare på kvällen var jag hemma hos A och slappade. Nja, vi slappade inte bara, vi gick promenad också. Sen åt vi sallad och scones. Väldigt trevligt.

Imorgon styr jag kosan hemmåt Småland igen, tar en tur dit över helgen bara.

Idag säger vi GRATTIS till farmor som fyller 85 år!

Min alldeles egna

Idag fick jag min alldeles egna patient. Jag skulle göra en djupintervju med en person som led av en kronisk sjukdom. Syftet var att jag skulle lära mig hur man för ett samtal och därför spelades intervjun in på en diktafon. Sen fick jag sitta och lyssna på det och se vilka typer av frågor som jag ställde, om de var öppna eller stängda, ledande eller vidgande. Väldigt spännande.

Min patient var en äldre man, vi kan kalla honom Sven. Han hade fått en hjärtinfarkt på höger sida sa han, fast han menade såklart en stroke, för åtta år sedan. Han berättade vad som hänt och hur han klarade sig sedan dess. Svens stora passion var att titta på film och han visade mig sin samling. Den slår till och med familjen Magnussons samling. Hur många som helst! Och han öppnar bara skåp efter skåp med ännu fler filmer. Till på köpet hade Sven en digitalbox med 240 kanaler att se filmer på!

Det som är det kryptiska i detta är att han har ett nedsatt korttidsminne efter sin stroke. Han sa att han kan läsa några kapitel i en bok för att dagen efter ha glömt bort vad de handlade om. Egentligen borde det alltså räcka med en film eftersom han hela tiden borde glömma vad den handlar om och hur det slutar. Vet inte riktigt hur det där går ihop...

image36

Här i den stora staden har det varit aprilväder idag men vitsipporna blommar iallafall. Våren är på väg!

Söndagstankar

Så var det söndagkväll igen och dags att ladda inför en ny vecka. Idag har jag varit i kyrkan som vanligt och sen var jag med några vänner och åt lunch på Jensen. Gott och smidigt var det. Det är liksom det som är söndagslyxen, att slippa laga mat. Sedan har jag hunnit med en långpromenad i det gråmulna vädret också. Skönt att få bli lite trött i kroppen.

Sen har jag såklart pratat med mamma som fyller år idag. Icke att förglömma.

Igår var min vän N här och vi satt och pratade hela kvällen. Kanonmysigt.

Mina extra tankar går ikväll till Engla och hennes familj. Fruktansvärt att sådant kan hända.

En dag i labbet...

Just där har jag spenderat min dag, vi har labbat med oss själva idag. En labkompis till mig fick dricka glukos på fastande mage och så testade vi hennes blodsocker för att se hur det förändrades under förmiddagen. Jag fick också agera försöksperson genom att trampa på en träningscykel i några minuter och sedan mätte vi halten laktat i mitt blod, dvs hur mycket mjölksyra jag hunnit få. Spännande att se hur kroppen fungerar! Nu är det bara en labrapport som ska skriva. Tur att jag har "hela helgen på mig".

Men jag har också hunnit njuta av våren genom att vara ute och promenera länge och väl. Hittade en ny väg utmed vattnet idag som var kanonfin, och ju grönare det blir ute desto finare kommer det att bli.

Annars känns det som en ganska lugn helg. Har lite att plugga imon men lördagsplugget är ju bara trevligt. Är grymt sugen på en IKEA-runda men tar det en vardagskväll istället, så vansinnigt mycket folk där på helgen.

Snön lyser vit på taken

Imorse när jag vaknade så var det helt vitt utomhus, precis som om vintern hade kommit tillbaka igen. Tur då att jag slapp gå ut så tidigt idag eftersom jag hade självstudier på förmiddagen. Vid tre började mitt semenarie och det var det enda schemalagda idag. I morgon är det likadant. Kan verka lugnt men det är desto mer att lära sig själv.

Glukosets ämnesomsättning i kroppen håller vi på med nu och vi har fått en fin plansch som jag satte upp på min toadörr idag. Där finns alla reaktionssteg med så det är bara att lära sig. Snacka om att borsta tänderna länge!

Idag har vi pratat om citronsyracykeln. Kan låta ganska trevligt men det är lite väl mycket kemi för att jag ska tycka att det är trevligt...

image35

Desto trevligare var besöket jag hade idag. Min vän J från gymnasiet kom och hälsade på. Han bor i Södertälje nu för tiden och jobbar där. Vi stekte pannkakor tillsammans och de blev kanongoda. Pratade gamla minnen gjorde vi också...

Dagens lycka: Att snön försvann igen...

En pluggig måndag..

..kan se ut så här:

8.30-11.30 Föreläsning
11.30-12.30 Lunch
12.30-17.30 Plugg med kompisarna
17.30-19.30 Gå hem, äta och ta det lite lugnt
19.30-? Mera plugg

Hur roligt kan man ha liksom?

Nej, men jag har faktiskt varit väldigt effektiv idag och det känns skönt. Jag måste liksom vara effektiv varje dag om det ska gå ihop sig till tentadagen. Fick höra idag att av de 100 som gjorde tenten i höstas blev 75 godkända. Ganska få tycker jag. Framförallt när man tänker på att 30 personer inte ens skrev tentan, de är ju också 130 som vi.

Hoppas jag klarar den!

Helgen...

Sitter just nu och tittar på en film. Matlådan är iordninggjord, böckerna packade och snart är det nog dags att gå och lägga sig.

Idag har jag varit i kyrkan som vanligt. Det var familjegudstjänst och roligare tillställning får man leta efter. De hade till och med varit ute på landet och spelat in en film med kossor och tjurar och allt. Jättebra var det. Efteråt drack vi kyrkfika tillsammans, några gamla Anebyvänner, några nya och jag. Sen drog vi vidare till en italiensk restaurang för att sedan promenara runt Stockholm city. Väldigt trevlig eftermiddag med sköna människor blev det.

Igår hade jag och Em lördagsplugg på skolan. Ganska skönt att vara där på en lördag. Mycket mindre folk och man behövde inte stressa. Vi åt lunch utomhus och det var hur skönt som helst.

Imorgon ska jag få lära mig en massa nya saker. Hurra!!!

Fredagspajen

Pajen i ugnen och tvätten i torkskåpet påminner mig om att man inte kan göra "vad som helst" samtidigt som man tvättar. Nu har jag lyckats tajma in att pajen ska ut om 12 minuter och tvätten om 22. Jag borde hinna.

Kvällen ska tillbringas med en god banan-chokladpaj och goda vänner. Spel står på schemat, fast vi insåg att vi inte har så många. Jag har ett Yatzy, R hade en kortlek och Em har UNO så jag tror att vi klarar oss. Trevligt lär det bli iallafall.

Imon är det lördag men jag ska ta mig i kragen och plugga lite. Har bestämt träff med Em på skolan så ska vi plugga tillsammans. Det blir liksom mycket roligare då. Insåg idag att tiden går fort och om två månader är tentan över och sommarlovet här. Första terminen avklarad. Yes!

Ok, 7 minuter kvar på pajen och 17 på tvätten.

Ständigt denna mage..

Idag har varit en bra dag. Jag hade inget schemalagt idag på förmiddan så jag satt hemma och försökte lära mig hur matspjälkningskanalens motorik fungerade. Det gick faktiskt väldigt bra, jag fick mycket gjort. Efter att ha ätit lite mat promenarade jag till KI där vi hade semenarie, en slags diskussion i grupp tillsammans med en handledare. Då handlade det om matspjälkningskanalens digestion, absorbtion och sekretion. Det känns lite konstigt att detta är allt vi ska kunna om mag-tarm nu när vi läser om den friska människan. Vi kommer naturligtvis lära oss mera sen när vi har om den sjuka människan, men ändå.

image34

På www.sjukvardsradgivningen.se finns så här fina bilder. Jag ska inte berätta hur magen ser ut i verkligheten. Det kan bli lite väl magstarkt.

Senare under eftermiddagen skrev vi labrapport från igår. Vi kom långt men vi har en del kvar. Efter det gick jag hem och har fortsatt att plugga. Men nu hörde jag precis magen kurra så det är väl bäst att äta lite. Får väl fundera på vad som kommer hända med maten jag äter under tiden.

Kvällens mål: Att somna tidigt

Bio: Flyga Drake

Idag har jag varit på bio med Alex och sett filmen Flyga drake. Den handlade om en kille från Afganistan, hur han växte upp där och hur han sedan fick fly. Jag misstänkte att antingen är den konstig eller så är den väldigt ameriskansk. den var ingetdera, utan bara vansinnigt bra. Otroligt vackra skildringar av människoöden och man känner som om man vill hjälpa alla som har det svårt. Gå och se den, det var en annorlunda film som berörde.

image33


När vi sedan satt på tunnelbanan på vägen hem så kom det folk från SL och kollade våra biljetter. Mannen som satt bredvid oss hade en ogiltlig biljett men kunde ingen svenska eller engelska så han förstod inte vad kontrolanten sa. Och hon anstängde sig inte precis för att förklara. Hon skrev bara en räkning på 1200 spänn till honom. Då blir man ledsen när sådant händer. Hon kunde väl iallafall varit lite vänlig.

Annars har jag spenderat den mesta tiden i labbet idag. Vi har undersökt salivens förmåga att bryta ned maten. Intressant kan man säga. Fast det känns ändå som om man står och häller olika vätskor i olika rör och ser vilken färg det får. Undra när man kommer ifrån det?

Helgen och lite till..

Bloggen har inte fungerat de senaste dygnen, därav tystnaden, men nu är jag tillbaka igen. Tiden går så snabbt, nu är det tisdag och imon har halva veckan gått.

Fredagens middag var väldigt trevlig, vi var i en villa i Bromma och det serverades ceasarsallad. I lördags löste jag melodikrysset som vanligt och sen pluggade jag mycket också. Det är skönt att kunna sitta hemma på lördagen och plugga, man kan sova lite längre och behöver inte stressa. Sen på eftermiddagen var jag på Doktor Glas, en föreställning på Vasa teatern med Krister Henriksson (Wallander). Vi hade fått biljetter från skolan eftersom boken om Doktor Glas ingår i vår kurs. Teatern var jättebra men man kan väl säga att vi studenter drog ner medelåldern lite.

image32


Efter en fika med El. följde hon med mig hem och vi hade tjejfilmskväll. Vi åt fajitas och såg Something new som var ganska bra. Innan kvällen var slut (eller snarare mitt i natten) hade vi sett en film till och El. skulle hem. Hon fick en liten chock när hon såg att nästa tunnelbana inte skulle gå förren om en och en halv timme. Men sen kom hon på att detta var natten när man hoppar över en timme. Just de ja. Hon behövde bara vänta en halvtimme.

Söndagen ägnades också åt plugg och sen var jag på jobbet på kvällen. Jag tycker mer och mer om det även om det är ganska annorlunda jämfört med mitt förra. På jobbet var gamlingarna sig lika iallafall. Lika förvirrade som vanligt.

Nu har vi haft två dagar med fysiologi och det är ganska tråkigt. Det handlar om hur mag-tarmkanalen fungerar, igår handlade det om spjälkning och sekretion och idag om motorik. Jag blir liksom lite hypokondrisk av mig, och funderar på om min matstrupe verkligen fungerar som den ska. Det är konstigt när man sitter och äter lunch och samtidigt reflekterar över hur man sväljer. det tar liksom så lång tid att få i sig matlådan då.

Idag hade vi en dataövning i excel och vi skulle göra olika saker, lite diagram och uträkningar. Det var schemalagt en timme till det men det tog två. Men jag kände mest att det var skönt att ha gjort färdigt det.

Imon ska vi till labbet och laborera! (Vad skulle man annars göra där?)
Jippi!

RSS 2.0