Vem behöver flygplan?

Sedan ett tag har jag varit sugen på att åka utomlands. Det var ganska längesen jag var på någon semester och jag är bara allmänt sugen på en annan kultur. Idag har jag upplevt ett litet smakprov.

Jag satte mig på tunnelbanan och åkte 10 min nordväst. Vips, så var man i en annan värld, i en annan kultur och på en plats där man sticker ut. I förorten kallas den för Byn men vi känner den mer som Rinkeby. Platsen som mer än andra i Stockholm är förknippad med invandrare och segregering. 9 av 10 i Rinkeby har utländsk bakgrund. Då är det inte så konstigt att man inte har koll på den svenska kulturen.

Några timmar senare åkte jag hem igen. Tillbaka till mitt Solna som plötsligt kändes väldigt svenskt.

Benikappad...

Saker jag undviker idag:
Trappor
Cykeln
Långpromenader
Städa ur köksskåpen
Stress
Akrobatik

Saker jag gillar idag:
Hissar
Rulltrappor
Kortpromenader
Pensionärer
Lunch på gräsmattan



(Jag klarade min tenta idag med fantastiska 43.5 av 50 poäng men jag har fortfarande jätteont i mina ben.)

Krämpor!

Imorse vaknade jag med VÄRLDENS VÄRSTA TRÄNINGVÄRK! Jag tror aldrig att jag har haft så mycket träningsvärk. Framförallt sitter den i låren och rumpan. När jag skulle upp och dricka vatten vid kl 5 så fick jag häva mig ur sängen. Likadant när jag skulle upp några timmar senare. Och nu har jag sprungit upp och ner till tvättstugan några gånger (Ja, jag tvättar på en söndag men jag var faktiskt tvungen...) och jag går som en gammal dam. För att inte tala om trapporna. Och när jag ska sätta mig ner på en stol måste jag hålla i mig för att det ska lyckas. Hur har jag fått det här då? Vi börjar väl från början.



Igår. Lördag. Jag var ute i Helenelund, där jag varit och passat barn och det skulle vara Barnens dag. Det var en massa aktiviteter som ponnyridning, hinderbana, hoppborg, sumobrottning, korv, godiskatapult, glass och annat roligt. Sen var det barnmöte mitt i också. Just godiskatapulten var mitt område. Man skulle kasta med en boll, träffa en rund grej och då kom en godisbit flygande. Jätteroligt. Så där stod jag i nästan tre timmar och laddade om godiskatapulten dvs böja mig ner, spänna fast, ladda med godis, resa mig upp, hämta bollen som nån kastat in i busken, springa fram till barnet som väntar så att han eller hon kan kasta och sen samma sak igen. Och sådär höll jag på. I tre timmar. Det var jätteroligt. Vädret var kanon och stämningen på topp och jag hade verkligen en skön dag. Det är bara idag som det är lite värre. Men vad gör man inte för de där söta barnen.

Jag vet ju iallafall att min träningsvärk går över om några dar, det är ju värre för dem som alltid har ont. Idag sitter jag hemma och pluggar. Har tenta på mikrobiologi imon. Sen, imonkväll, när det är över, då återvänder livet igen.

Ha en underbar söndag!

Som smör i solsken..

..smälte jag idag när världens gulligaste unge undrade om jag ville köpa en majblomma. Jag kom och ledde min cykel och skulle in på Konsum en snabbis. Han kom fram och frågade om jag vill köpa en majblomma och det sa jag att jag gärna gjorde om jag bara fick ställa ifrån mig cykeln. Det gick bra. Sen sa han: Snälla, snälla, köp ingen sån där liten blomma, köpt en stor! Och då kunde jag inte hålla mig utan var tvungen att köpa en krans trots att en enkel blomma passar bättre på min jacka. Men han var så söt.



Idag har jag haft hemgruppen på besök och bakat scones. Supergott och smidigt att göra glutenfritt. Hade inte hunnit baka någon kaka så därför blev det apelsin och choklad.

Nu ska det snart sovas och sen väntar en helpluggsdag imon. Tenta på måndag.

Gratis är gott!

Idag har jag varit i skolan som vanligt. Hade en PU-dag som står för Professionell Utveckling och just idag pratade vi om olika etiska dilemman som när en person från Jehovas vittnen vägrar att ta emot blodtransfusion och en kvinna som vägrade kontakta sina släktingar trots att de kunde bära på en bröstcancergen. Väldigt intressant men det är då man inser hur rackans SVÅRT det är att bli/vara läkare. Tänk om man bara kunde titta i en bok för att säga hur man ska göra i sådana fall. Det finns alldeles för många å ena sidan och å andra sidan.

Jag flängde runt lite som en jagad katt idag eftersom det samtidigt som min obligatoriska föreläsning om etik var lärardag för lärare på läkarprogrammet. Och jag ville gärna kika in och lyssna lite eftersom jag själv varit med och tagit fram programmet för dagen. Ibland är det synd att man inte kan vara på två ställen samtidigt.



Glad blev jag iallafall idag eftersom vi fick terminens bok. Vi får en skönlitterär bok varje termin från PU. Första terminen var det Doktor Glas och förra terminen var det Livläkarens besök (som jag bara har kommit halvvägs igenom än -den var ganska seg...). Denna terminen fick vi En Berättelse Om Kärlek Och Mörker av Amos Oz. Jag har inte hört talas om varken boken eller författaren så det ska bli spännande att läsa. Kanske får skjuta upp det till sommaren dock.


Måndag.

Svettigt värre startar veckan eftersom jag precis varit ute och sprungit min vanliga runda. Alltid lika segt att komma iväg men alltid lika skönt när man är klar och har den där trötta känslan i kroppen av att ha ansträngt sig.

Idag har vi haft föreläsningar om antibiotika. Riktigt intressant. Hann med ett kort möte också innan det var dags för seminarie om virus. Imon ska jag iväg till vårdcentralen igen. Känns som länge sen sist så det ska bli kul.

Nu väntar dusch, mat och sen plugg.

A little bit of sunshine...

Usch, jag saknar mammas och pappas trädgård så här på våren. Det är så härligt att bara kunna stiga utanför dörren och sätta sig och sola. Jag skulle ju kunna göra det här med men det är inte riktigt samma sak. Idag rykte iallafall cykeln fram igen. Och plötsligt insåg jag hur långt man kommer om man cyklar istället för att gå.


Hittade en gräsplätt i Huvudsta

Bestämde mig för att försöka ge det bleka vinteransiktet lite färg. Och det ser ut som om det behövdes.



Nu ska det göras lite chokladbollar, om en stund kommer fyra livskraftare på besök. De gör sin praktik i stan och då passar det väl sig med lite fika hos en gammal TMU-räv som mig.

YouTube-varning

Eftersom jag var i kyrkan igårkväll så hoppade jag förmiddagsgudstjänsten för att plugga istället. När jag sitter hemma och pluggar på söndagen brukar jag kolla på Fillas gudstjänst via nätet istället. Och dagen till ära var det dop. Det var ganska många som skulle döpas och mitt i allt gör en av dopkandidaterna en mycket märklig entre till dopgraven.

Kolla här! Titta under arkiv och välj Söndag 19 april. Klicka fram ca 39 min in i klippet.



Det är riktig YouTubesklassikervarning på den scenen...

Rivstart!

Denna vecka har jag verkligen rivstartat efter påsklovet. På kursen jag läser nu är de jättebra på att hiva över information och ge oss kanonmycket att göra på kvällarna vilket inte går så bra ihop med att jag har annat att göra då. Framförallt är det en massa virusnamn vi fått på hjärnan i veckan. Har suttit idag och försökt reda ut hur herpesvirus angriper celler i vår kropp.

I onsdags var jag på heldagsmöte med Programnämnden på läkarprogrammet där jag är studentrepresentant. Vi var på Stallmästaregården hela dagen och fick gott fika, fantastisk lunch och det var sådär allmänt lyxigt som man kan tänka att det är på en konferansanläggning. Inte riktigt var jag är van vid. Vi diskuterade bland annat upplägget av den kursen jag läser nu som troligtvis kommer att göras om det kommande året.



Men det där heldagsmötet gör att man har lite att ta igen och det är det jag gör idag. Jag tycker ändå att det är lite mysigt att sitta på lördagen och småplugga lite. Tänk bara om timmarna kunde gå lite långsammare så jag hann med allt jag ville.

Ikväll blir det kyrka igen. Var några veckor sen jag var där så det ska bli kul...

Lyxmiddag..

Utan att jag riktigt menat det så har det visst blivit en liten bloggpaus här. Hade tänkt att komma ifatt igår men det blev visst inte tid till det.

Veckan hemma bestod av en hel del promenader, lite plugg, firande av föräldrar, ganska mycket kyrka, lite släkt, träff av vänner och så där. Försökte mig på att räfsa gräsmattan och det gick väl sådär. Efter ett tag sa mina armar ifrån och dagen efter hade jag träningsverk i hela ryggen. Det är bara att inse att de musklerna inte används så mycket när jag sitter och pluggar.

I måndags på mammas födelesedag hjälptes resten av familjen åt för att laga trerätters middag. Så här såg menyn ut:

Förrätt
Jordärtkockssoppa med limemarinerade räkor på spett och grissini

Varmrätt
Grillad lax med romsås
Grillad fläskfile med bearnaisesås
Ungsbakade rotfrukter
Melonsallad


Efterrätt
Pannakotta med ananas

Till kaffet
Dumlekladdkaka

Det blev en väldigt god och lyckad middag och Dumlekladdkakan på slutet var inte att leka med. Kan försöka lägga ut receptet på blogge någon gång men det är hemma i Småland nu. Själva grejen är att man delar dumlekolor i några bitar och blandar ner i kladdkakesmeten och sen gräddar i ugnen som vanligt. Sen var det lite sirap i smeten också.

På måndagkvällen gick resan upp till Stockholm igen. Lyckligtvis var tåget inte en enda minut försenat och jag klev innanför dörren strax efter 10.

Vänta bara..

Det finns hopp på denna blogg..

Imon händer det!

Hemma igen..

Hemma i Småland igen och det är skönt att känns lantluften. När man kör bilen genom byn så känner man gödseldoften som i lagom mängder är ganska härlig. Kör ja, igår körde jag bil för första gången på tre månader. Tur att man får komma hem och öva ibland.



Det här hittade jag på väg till skolan i fredags. När jag kommer tillbaka om någon vecka är det säkert fullproppat. Jag hade min kompis M på besök några dagar den här veckan. Det är så mysigt att ha någon att äta frukost med. Och rätt som det var hamnade vi här:



Ja, ni ser rätt, det är en bröllopsbutik. Hon ska nämligen gifta sig i Dalarna i sommar och då behövs det ju något att ha på sig.

Igår satte jag mig alltså på tåget hem och i Jönköping mötte ett glatt gäng tjejer upp. Efter en shoppingrunda begav vi oss hem till L där hon bjöd på en utsökt, glutenfri middag. Trerätters blev det och allt var väldigt smarrigt.

Så här blev efterrätten:


Nu laddas det inför nästa fest. Mammas och pappas gemensamma 50-års kalas. Pajen är bakad, salladen hackad och porslinet framdukat. Party, party!

Finaldags!

Nu om bara någon minut drar hockeyslutspelet igång och jag följer det på datorn där de sänder matchen live. Perfekt! Jag har inte alls hållt koll på hockey:n den här säsongen men när det är final är det klart man måste hänga med. Go FBK!

Annars har vi dragit igång den nya kursen med en ryslig fart även om de flesta av oss är trötta och längtar till påsklov. Det är två LÅNGA dagar kvar till vår 10 dar långa ledighet. Jag ser fram emot lite lantluft och familjetid. Och ganska många kära återseenden.

Samtidigt är den nya kursens ämne, mikrobiologi väldigt intressant. Idag har vi pratat om bakterier och de är så elaka att jag bara vill strypa dem. Synd att de är så rackarns små att det inte går.



Här har vi E. Coli, som är vår vanligaste bakterie och en snäll sådan så länge den håller sig i tarmarna.

RSS 2.0