Det ekar i bloggen...

Här har det visst varit tomt i veckan. Lite för mycket på agendan kanske?

I måndags hade jag tre goda vänner på fika. Vi hade inte setts på ganska länge så det var trevligt och mysigt. Sen hade jag dugga i tisdags och jag blev godkänd! Det var en muntlig dugga och vi var 7 st som skulle göra den samtidigt och vi fick varsin fråga att besvara. Min fråga kom sist och då var det bara 3 minuter kvar till nästa grupp skulle ha sin dugga. Jag drog igenom min fråga på de där minuterna och blev godkänd.

Sen åkte jag, E och R hem till mig och gjorde potatis och purjolökssoppa. Riktigt smarrigt. Senare på eftermiddagen kom mamma på besök och stannade till igår.


Regn och rusk är det enda vi har sett till i veckan.

I skolan har vi börjat med endokrinologi. Vi pratar bara om en massa hormoner. Redan första dagen var det några patienter på besök och det är alltid roligt. Men nu är det bara två veckor kvar till nästa dugga så det är ingen rast och ingen ro. Imorgon ska jag iallafall ta det lite lugnt.

En lugn fredagkväll väntar nu. Men jag skulle hellre vara hemma hos mormor där familjen samlas som vanligt på fredagskvällen innan allahelgonna.

Söndagsmiddag...

Jag och njuren tyckte att det var så trevligt igår, så vi umgås idag med. Tanken är att jag ska träffa några vänner imon och då får man passa på att plugga idag. Ett kyrkobesök har jag också hunnit med och idag var det installation av den nya pastorn. Väldigt trevligt. Sen har jag lagat en god middag. Det såg så gott ut att jag tog ett kort på maten.



Rotfrukter och potatis i ugn med stekt kyckling, sallad och creme fraiche till. Mums!

Imon är det skola igen och jag tror att jag har avverkat hälften av veckorna fram till jul nu. Det har gått jättefort, man hinner knappt med. Nu måste man ju snart börja julmysa.

Åter till njuren.

Jag och njuren

Idag har jag och njuren en hel dag för oss själva. Så intressant. Det är ett finurligt litet organ. Ibland får urinblåsan också vara med på ett litet hörn men den är inte lika rolig.



Tänk att nästan alla processer som sker i kroppen har ett syfte. Och allt hänger ihop och styrs av varandra. Många av mina lärare försöker förklara varifrån alla funktioner i kroppen har utvecklats. Vad vi människor vinner på att ha det på ett visst sätt. Tex. har ju blindtarmen ingen funktion hos oss. Men då menar mina lärare att det är en evolutionistisk rest. Någon gång har den säkert haft en funktion.

Jag behöver inte se en mening med allt. Jag har redan hittat den största meningen med livet.

Nr 2 av 12

Idag hände det igen. Ett till av mina glas gick sönder. Jag skulle dra ur kontakten till min vattenkokare, råkade samtidigt dra ner ett decilitermått som krossade ett glas. ARRGGHHHH!!



Tur att jag fortfarande har 10 kvar!

Nehe, dags att plocka glasbitar.

PS.

Jag har börjat lyssna på julmusik. Får man det? DS.

Min samling!

Ända sedan jag började har jag använt samma sorts penna på alla föreläsningar och andra saker jag skrivit. Och sen har jag sparat dem när de tagit slut. Det är en fin liten samling jag har som givetvis kommer att bli ännu större tids nog. Ska nog ta och rama in dem sen när jag är färdig.

Tog fram dem idag men hittade bara fyra. Tror nog att jag lyckats slarvat bort någon på vägen.



Visst är de fina?

Mörkret...

Usch, det är så mörkt nu för tiden. Tur att vi ställer om klockan i helgen så det är ljust när man går hemifrån på morgonen ett litet tag till iallafall. Idag har jag äntligen satt in lite kort i min ram. Den har stått på byrån ända sedan jag flyttade in utan kort. Jag framkallade några i somras som jag tog med mig upp men inte förren nu hoppade de in i ramen.

Kvällens obligatoriska sysslor är iallafall gjorda:
  • Matlådan lagad och packad. Nu i höst har jag blivit mycket bättre på att ta med mig sallad till lådan. Men det går alltid åt en extra låda då eftersom jag inte vill värma salladen precis.
  • Och sen är disken uppdiskad. Jag brukar vara duktig och diska frukosten på morgonen men grötgrytan får oftast stå eftersom det är lättare att få rent den när den stått i vatten ett tag. Men diskberget byggs ju på av två matlådor och lite kvällsmatsdisk.
  • Väskan till imon är packad. Böckerna och blocken jag vill ha med ligger däri. Pennorna lika så.
Detta är väl det viktigaste att få utfört under en kväll. Nu är det bara att gå och lägga sig och vänta på morgondagen.

18 Oktober -Donationsdagen

Idag är det europeiska donationsdagen. Jag vet inte riktigt hur det uppmärksammas men jag vill iallafall skriva om det på min blogg. I Sverige finns det ungefär 600 personer som väntar på ett nytt organ. Att anmäla sig till registret är jätteviktigt. Det betyder att dina anhöriga slipper bestämma utan du får själv din vilja igenom.



När man anmäler sig, går man in på www.livsviktigt.se och svarar JA eller NEJ på frågan om man kan tänka sig att donera sina organ när man dör. Om man svarar JA kan man göra det med undantag för vissa organ. Sedan skickas en bekräftelse hem som man får skriva på.

Jätteenkelt och jättebra.

Det är alltså helt frivilligt om man vill donera sina organ eller inte, det viktiga är bara att man bestämmer sig. När en person dör så måste den vara dödförklarad innan man går in i registret och kollar hur den ställde sig till donation.

Skriv gärna en kommentar på detta inlägget om ni har anmält er.

(Länken funkar visst inte, ni får kopiera adressen istället)

Ute på vift?

Lördag igen och en riktig hemmadag. Har hunnit tvätta, stryka, baka och laga mat och ska väl ta och städa lite med kanske. Senare ska jag till hem till en kompis och se på film.

Igår var jag ute i Täby en runda på inflyttningsfest hos en klasskompis. Vi gjorde pizza tillsammans som blev kanongod. Hon och hennes kille bor i en sommarstuga som var jättemysig. För henne tar det ungefär en timme varje dag att ta sig till skolan och lika länge hem. Man har det bra med sin 5-minuters cykeltur. Jag tyckte att det var långt att åka och då har jag bara gjort det en gång.

Det känns verkligen som om veckorna bara springer iväg. Snart är det november och julen närmar sig med stormsteg.

Nu är det jul igen?!

Har precis sett det senaste avsnittet av Bonde söker fru på nätet. Jag tycker liksom att det blir tråkigare för varje år. Och en så konstig situation där alla ska "slåss" om sin bonde. Ja, man är ju inte tvingad att titta.

Denna veckan håller vi på med en massa kemi. Och jag måste ändå säga att det är ganska roligt. Varje gång man tragglar igenom det där med syra-bas så förstår man det lite mer, och då blir det roligt på köpet. Imon väntar nya grupparbeten, semenarium och föreläsningar innan det är dags för hemgrupp. En vecka går så fort.

Jag var hemma idag på förmiddagen och pluggade och passade på att äta lunch hemma innan jag stack till skolan. Det blev rotmos. Har nästan glömt bort hur gott det är. Och så fick man en sån julkänsla. Att man avslutade dagen med en apelsin gjorde ju inte saken sämre.

Skepp och hoj!
(På tal om hoj så går min cykel jättebra!)

Tidiga klappar iår?

Nu sitter jag med kaffe och en banan framför mig och kvällsmaten har precis intagits. Nu väntar det bara lite plugg ikväll. Urinvägarnas anatomi och olika osmotiska krafter, det låter väl trevligt? Det är faktiskt inte så farligt som det låter och dessutom fick vi köpa ett jättebra kompendium på, hör och häpna, svenska.

Annars hade jag ju besök här i helgen och det var trevligt. Vi hann med biopremiären av Rallybrudar (Rekommenderas!), fika på Stadsmissionens café i Gamla stan, tacopaj, shopping i stan, Jensens, en runda till SKHLM (shoppingcenter i Skärholmen) och IKEA. Jag köpte en jättefin klänning och ett par joggingskor, båda på halva priset. Kanon!
Förresten så köpte jag årets första julklapp i lördags med. Men jag kan ju inte berätta här vad det var och till vem. Då är det ju ingen hemlis längre.

Denna veckan består nästan bara av plugg. Tråkigt men sant. Längtar redan lite till helgen...

Skumma saker

Jag har fått ett konstigt utslag på handen. Försökte ta en bild på det men det var svårt att fota med vänsterhanden.



Det kom i måndags och har kliat konstant sedan dess. Nu börjar det bli lite bättre. Värre saker har man varit med om. Men det ser ganska konstigt ut.

Nu löser jag melodikrysset. Det går ganska bra.

Rapport

Duggan avklarad -men godkänt resultat!
Lägenheten städad -jag tömde till och med dammsugaren!
Kylskåpet påfyllt -det var iochförsig igår men ändå!

Det känns som helg liksom!
Och den är varmt välkommen. Detta är en liten mellanhelg. Avslut på ett moment idag och nästa börjar på måndag. Men det betyder ju inte att det blir en pluggfri helg. Jag tror att jag ska sitta en stund imon.

Om ett tag kommer brorsan och hans tjej hit. Vi ska nog gå på bio ikväll. Rallybrudar.

Darrrrrig...

Nu ska jag försöka på mig det där att blogga när jag precis varit ute och sprungit. Det låter ju som en ganska bra idé. Man vill ju hinna eftersvettas lite innan man duschar. Men problemet är att pulsen inte riktigt har hunnit ner till normala nivåer och man är ganska darrig på fingrarna vilket gör att de hoppar lite som de vill över tangentbordet. Ni anar inte hur många gånger jag fått korrigera bara under denna lilla text jag skrivit hittills.

Idag gick det iallafall bra att springa, lyckades med över 30 minuter utan att stanna. Väldigt bra för att vara mig. Det är nu fyra och en halv vecka sedan jag sprang min första runda. Då sprang jag 6 minuter innan jag var tvungen att stanna och flåsa en stund. Framsteg helt enkelt!

Idag har jag varit hemma och pluggat hela dagen, och det har gått ganska bra. Om några timmar ska jag ge mig iväg till kvällens hemgrupp. Alltid lika trevligt.

Jag har gjort det igen!

Glömde ju berätta om dagens kap. Ni vet att jag brukar köpa tågbiljetter hem när de är sådär riktigt billiga? De släpper ju de allra billigaste exakt 90 dagar innan. Så för någon vecka sedan slog jag till på en biljett hem till jul. Den kostade 195 kr och var i första klass. Då får man dessutom gratis internet och kaffe. Inte så illa.

Nu hade jag koll på att biljetterna till den 6 januari när jag vill åka tillbaka skulle släppas inatt kl 0.00. Igårkväll när jag satt hemma var jag så trött vid tio att jag gick och la mig. Tänkte att jag kunde läsa till 12. Men jag var alldeles för trött så jag ställde alarmet och somnade. Problemet var bara att klockan inte ringde utan vid fem imorse vaknade jag och hade inte köpt någon biljett. Jag gick upp då och hittade en för 279 kr. Helt ok, så jag köpte den. Sen gick jag och la mig igen.

Många tycker att SJ har väldigt dyra biljetter och jag kan väl hålla med även om jag för det mesta lyckas hitta väldigt billiga. Det gäller liksom att hålla koll på när de släpps och vara tillräckligt välplanerad för att veta när man vill åka.

Jag räknade precis ut att jag köpt totalt 7 st X-2000-biljetter hem sedan jag flyttade hit och igenomsnitt har de kostat 183 kr styck. Inte illa!

Dagen

Jag har tänkt att bloggbomba lite den här veckan, dvs skriva väldigt många inlägg. Kanske bara blir ett ikväll men jag har dugga på fredag, får väl skylla på det. Idag har vi haft en professionell utvecklingsdag där vi pratat om samtalsmetodik. Jag tycker det är väldigt intressant men samtidigt ganska svårt. Det är så mycket man måste tänka på. Vi gjorde lite övningar där vi spelade patient och läkare. Och när klockan börjar bli lite väl mycket på eftermiddagen blir det ganska svårt att sitta och nicka med i patientsamtalet utan att skratta. Man känner sig så fånig.

Idag har jag premiärcyklat på min nylagade cykel. Och kom en kvart för tidigt till föreläsningen. Det går visst mycket fortare att cykla än jag kommer ihåg. Härligt var det iallafall. Nu ska det pluggas resten av kvällen.

Snorjour

Idag har jag varit på vårdcentralen och fick vara med om fenomenet snorjour. Varje förmiddag får en läkare ta hand om alla akuta infektionsfall och honom fick jag följa idag. Det var allt ifrån små bebisar till gamla damer och de åkte in och ut ur det lilla jourrummet. Det kollades i halsar och öron och kändes på körtlar. Och sen iväg för ett blodprov. Och alla prov kom tillbaka negativa. Dvs. inga bakterieinfektioner utan bara ett virus som inte vill ge med sig. Hostmedicin utskriven och sen nästa patient.



Nuförtiden är ju alla recept elektroniska. Doktorn fyller i vad patienten ska ha också får den hämta ut det på apoteket på sin legitimation. Smidigt och enkelt. Inga papper. De flesta patienter vet om hur det fungerar men för säkerhetsskull frågar de. En dam idag frågade om receptet var elektriskt. Doktorn kommenterade inte frågan utan svarade bara jakande. Lite sött, tycker jag.

The big party

Mitt samvete säger mig att nu är det dags för ett inlägg som är spännande, innehållsrikt och dessutom riktigt snyggt. Sedan en vecka tillbaka har jag haft dåligt samvete över att inläggen varit så slarviga och kommit så sällan, trots att ni är inne så ofta och kikar.

I söndags firade vi iallafall pappas 50-årsdag med middag hemma. Det serverades älg- och fläskfile med klyftpotatis och svamp- och bearnaisesås till. Alltså, älgen och fläsket var inte i samma file, och det var en svampsås och en bearnaisesås. Ingen blandning av dem båda.



Här står förrätten, skagentårta, serverad vid bordet.



Det var verkligen kanongott. På förmiddagen stod jag och skalade potatis, som mamma och pappa odlat hemma i landet.



Men den här potatisen hade jag inte hjärta att skala. Visst är den söt med sitt huvud och sina armar?



Och sen serverades det naturligtvis tårta!

På bilderna ser det ut som en väldigt folktom fest, men det var det inte kan jag lova. Jag kände mest att jag inte behäver lägga ut människorna på bloggen sådär.

Trevligt var det iallafall att umgås lite med mormor, farmor och farfar. En stund satt jag med dem vid internet och kollade på bilder på Facebook som olika människor lagt upp. Några bröllop och bebisar. Det kanske inte är så dumt med Facebook ändå. Mamma visade dem bilder på min och brorsans lägenheter, det tyckte dem var roligt att se.

Tråkig blogghelg

Det tär verkligen på tålamodet att sitta hemma vid mammas dator. "Programmet svarar inte" har dykt upp några gånger och givetvis trycker jag lite för många gånger så det tar ännu längre tid för mozilla att avslutas. Idag åker jag tillbaka till stan och då ska det allt bloggas. Om några timmar går tåget ifrån V-mo och knappt fyra timmar senare rullar det in på Centralen. Jag har haft en jätteskön helg, med mycket regn och mycket god mat. Lite bilder utlovas senare.

Veckans fokus ligger på muggan på fredag. Det är en muntlig variant på dugga, som våra småtentor kallas. Men innan dess ska det hinnas med en dag på vårdcentralen och en dag om medicinsk psykologi.

Till veckan ska också bloggen få lite bättre kvalitet, jag lovar!

Hemma!

Jag har visst glömt bort bloggen de senaste dagarna. I onsdags hade vi idrottsdag men den ägnades mest åt plugg så jag kan vara ledig i helgen. Jag hade två trevliga tjejer på besök och vi gjorde fisksoppa. På kvällen var jag hos J. och firade hennes födelsedag. Kanonmysigt.

I torsdags kom mamma och pappa till mig i stan och sen åkte vi hem till Småland igår. Helgen ska spenderas hemma och nu har vi precis avnjutit en god lasange, gjord av mig.

Här ska jag stanna tills på måndag, då tågbiljetten tillbaka är betalad.

RSS 2.0